Beleid

Beleid

Interview | Brigit Carter: zorg zonder ongelijkheid

De Amerikaanse verpleegkundige Brigit Carter spreekt op 23 mei tijdens het Anna Reynvaan Event over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Een voorproefje.
Beleid

Op naar hechte samenwerking in de wijk

De eerstelijnszorg moet toegankelijk blijven voor iedereen die het nodig heeft. Ook dient de eerste lijn bij te dragen aan gelijke kansen op goede gezondheid. Dat is de kern van de visie eerstelijnszorg 2030, die op 29 januari is vastgesteld.
Beleid

Dossier Verpleegkundige theorieën | Dorothea Orems zelfzorgtheorie

De zelfzorgtheorie van Dorothea Orem is actueel in de wijkverpleging, waar ingezet wordt op het willen, weten en kunnen van de cliënt om zelfredzaam te zijn. Dat wil toch iedereen?
Beleid

COLUMN | Hans van Dartel: de veiligheidsbegeerte

Volgens sommige filosofen loopt het met ons verlangen naar veiligheid gemakkelijk uit de klauwen.
Beleid

Mantelzorgers: behoefte aan hulp in terminale fase

Mantelzorgers vertellen meestal het eerst aan de verpleegkundige of huisarts dat zij behoefte hebben aan extra ondersteuning bij de taken voor een terminaal zieke thuis. Dit blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.
Beleid

‘Tussenvorm zorg thuis en verpleeghuis gewenst’

Het verzorgingshuis moet in ere worden hersteld, zo klinkt het steeds vaker. ‘Dat model van vroeger was zo gek nog niet.’
Beleid

Interview | Anne Eskes: betrokken familie

Familie van iedere ziekenhuispatiënt wordt uitgenodigd om betrokken te worden in de zorg. Dat is de ambitie van Anne Eskes.
Beleid

Meer geld kwijt aan ingehuurd personeel

De uitgaven aan uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel zijn vorig jaar met 18 procent gestegen in de 4 grootste zorgsectoren. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Beleid

Dossier Duurzame verpleegkundige | Volop besparen

Het St. Antonius Ziekenhuis bespaart op vele fronten doordat bij patiënten met een centraal veneuze katheter minder vaak de infuus- en drukmeetsystemen worden vervangen. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de patiënt.
Beleid

Dossier Duurzame verpleegkundige | Verpleegkundigen voor de planeet

Teddie Potter is als hoogleraar in Minnesota internationaal actief op het gebied van planetaire gezondheid, een relatief nieuw concept waarin (bevorderen van) de gezondheid van de aarde centraal staat. Welke rol kunnen verpleegkundigen hierbij spelen volgens haar?

Uitgelicht congres

Hét Dementie congres

Congres De overgang

Cultuursensitieve Zorg Congres