Kwaliteit

Kwaliteit

De Meetlat | Actieonderzoek ouderenzorg

Hoe werk je aan praktijkverbeteringen in een sector die zo onder druk staat als de langdurige ouderenzorg?
Kwaliteit

Beter laten & beter doen | Overbodige lagen onder de patiënt

In de rubriek Beter laten & beter doen komt een handeling aan bod die niet of juist wel bewezen voordelen heeft. Deze keer: het vermijden van onnodige lagen onder de patiënt.
Kwaliteit

Verpleegkundig specialist in de anderhalve lijn

Verpleegkundig specialisten zijn in de anderhalve lijn cruciaal voor het leveren van passende zorg. We beschrijven de professionele identiteit van de VS, en ook vraagstukken en het ideaalbeeld, met als doel hun rol, visie en positionering verder vorm te geven.
Kwaliteit

Column Marie-Josée Smits | Delicaat evenwicht

Als gespreksleider moreel beraad hoor ik regelmatig over dilemma’s: zoektochten naar een evenwicht tussen veiligheid en menswaardigheid. Dan blijkt steeds weer dat een oplossing om beide te respecteren, alleen kan worden gevonden door je te verdiepen in de unieke behoeften en waarden van een cliënt.
Kwaliteit

Kwaliteit van leven meten in de wijk

Kwaliteit van leven van cliënten in de wijkverpleging kan het best worden gemeten met de Mijnkwaliteitvanleven-vragenlijst. Dat is het oordeel van zowel wijkverpleegkundigen als cliënten, blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Kwaliteit

Lintje voor Johan Lambregts

Verpleegkundige en verplegingswetenschapper Johan Lambregts is op vrijdag 26 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Kwaliteit

TvZ-dossier continuïteit van zorg

Het wordt minder vanzelfsprekend dat patiënt en zorgverlener een langdurige zorgrelatie hebben. Daarom is verplegingswetenschappelijk onderzoek nodig dat bijdraagt aan het begrijpen en bevorderen van continuïteit van zorg. Lees er meer over in het nieuwste TvZ-dossier.
Kwaliteit

In de spotlight

Verpleegkundigen hebben de potentie hun beroep krachtig te vertegenwoordigen in media.
Kwaliteit

Column Sabine Uitslag: Passie

Afgelopen najaar maakten we een theatershow op maat voor een ouderenorganisatie. Tijdens een oefensessie kregen we het over een van de kernwaardes, namelijk ‘passievol’. Tja, wat is eigenlijk passie?
Kwaliteit

Problemen bij het regelen van hulpmiddelen

Veel verpleegkundigen die hulpmiddelen aanvragen, bestellen of betrokken zijn bij de levering, ervaren elke maand of vaker problemen. Dit blijkt uit een peiling van V&VN.

Uitgelicht congres

Hét Dementie congres

Congres De overgang

Cultuursensitieve Zorg Congres