Kwaliteit
Student | ACP in de praktijk
Abraham Hovsepyan, Beyza Uyzal, Dyanne Duran, Marit van Workum, Manon Delhaas en Merve Yilmaz deden onderzoek naar de toepasbaarheid van advance care planning voor palliatieve patiënten.
Richtlijnen | ADL-zorg
De richtlijn Zorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) helpt bij het kiezen en onderbouwen van ADL-zorgopties.
Onderzoek | Van zorg mijden naar zorg missen
Huisartsen, wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie en welzijnswerkers hebben de handen ineengeslagen om zorgmijding door mensen met cognitieve problemen aan te pakken in stadsdeel Dukenburg in Nijmegen.
In memoriam Tonny van de Pasch
Voormalig TvZ-hoofdredacteur Tonny van de Pasch is op 4 oktober plotseling overleden.
Onderzoek | Zelfmanagement ondersteunen
Zelfmanagement kan leiden tot betere uitkomsten voor de cliënt én maatschappij. Verpleegkundigen spelen hierin een essentiële rol. Hoe gaat dit in de praktijk? En waar liggen kansen voor verbetering?
Column Marie-Josée Smits | Gedeelde besluitvorming
Ik geef na- en bijscholing in ethiek aan professionals. Een onderwerp dat ik aansnijd is shared decision making, oftewel gedeelde besluitvorming. Het valt dan altijd op dat dit concept niet is ingeburgerd. Toch staat het al vanaf 2020 in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst. Moeten verpleegkundigen en verzorgenden iets met dat concept? Jazeker!
Gedetacheerd bij gastziekenhuis
Verpleegkundigen werken zeven dagen mee in een ander ziekenhuis. Dat levert beide partijen een schat aan informatie en verbeterpunten op rondom zorg en processen.
Column Arjan van Os | Onbegrip begint bij jezelf
In de late dienst wordt Lena aangekondigd. Zij is uitgebreid bekend. Lena heeft een acute psychose omdat zij haar medicatie de laatste tijd niet heeft ingenomen. ‘Daar gaan we weer…’ gonst het in het team.
Onderzoek | ADL-zorg: onderbouwing gewenst
De zorg van verpleegkundigen en verzorgenden rondom algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) is onderbelicht en moet beter worden onderbouwd met wetenschappelijke kennis.
Patiënten willen op de hoogte zijn van bijwerkingen
Slechts iets meer dan de helft van de patiënten is tevreden over de informatie de zij ontvangen over het beloop van bijwerkingen van geneesmiddelen. Dat blijkt uit een enquête van Bijwerkingencentrum Lareb.