Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer geld kwijt aan ingehuurd personeel

gerben
De uitgaven aan uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel zijn vorig jaar met 18 procent gestegen in de 4 grootste zorgsectoren. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
FOTO: iStock / Getty Images / carlosgaw

Het hoge ziekteverzuim in 2022 is een belangrijke oorzaak van de gestegen kosten voor ingehuurd personeel. Het ziekteverzuim in de zorg was het hoogst sinds 2015. Een andere reden is dat het moeilijker werd vacatures in te vullen.

Vooral in de gehandicaptenzorg

Het CBS meldt: ‘Sinds 2015 bestaan steeds meer personeelskosten uit uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel’. Over 2022 wordt geschreven: ‘Vooral aanbieders van gehandicaptenzorg gaven meer uit aan uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel. Bij ziekenhuizen nam dit aandeel beperkt toe.’

De cijfers van het CBS gaan over ziekenhuizen, aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, aanbieders van gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen.

Weggevallen coronasteun

Het gezamenlijk resultaat (voor belastingen) van deze 4 grootste zorgsectoren was vorig jaar 39 procent lager dan in 2021. De daling hangt niet alleen samen met de gestegen uitgaven aan ingehuurd personeel. Voor een groot deel wordt de afname veroorzaakt door de weggevallen coronasteunmaatregelen voor zorgaanbieders, aldus het CBS.