Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BN2030: nieuwe Bachelor of Nursing gereed

Dieuwke de Boer
Het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2030 (BN2030) is gereed. Het wordt op 31 oktober a.s. online gepresenteerd door het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkundigen (LOOV). Tijdens het event wordt onder andere ingegaan op de belangrijkste thema’s die een plek hebben gekregen in BN2030, waaronder duurzaamheid, leiderschap en zorgtechnologie.
Het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2030 (BN2030) wordt op 31 oktober a.s. gepresenteerd. © Getty Images/iStock/sturti

Sinds 2016 worden studenten hbo-verpleegkunde opgeleid conform het opleidingsprofiel Bachelor Nursing 2020 (BN2020). Dit opleidingsprofiel bevat een overzicht van belangrijke thema’s die de hbo-verpleegkundige in het dagelijkse werk gaat tegenkomen, en wat dit vervolgens betekent voor de competenties die een hbo-verpleegkundige moet hebben. Het opleidingsprofiel vormt daarmee een belangrijke basis voor de onderwijscurricula. In 2020 studeerden de eerste hbo-verpleegkundigen af die volgens BN2020 zijn opgeleid. TvZ besteedde in 2021 aandacht aan BN202 in de vorm van een dossier, waarin onder andere aandacht is voor de landelijke evaluatie van afstudeerprogramma’s hbo-v. Maar de gezondheidszorg is sinds 2016 enorm veranderd. Denk alleen al aan de coronapandemie. Het LOOV startte daarom het traject Bachelor of Nursing 2030 (BN2030). Hierin is onder andere geëvalueerd hoe BN2020 uitwerkte in de praktijk, welke elementen effectief waren en wat de mogelijkheden voor verbetering in de toekomst zijn. Met als uiteindelijke doel het opleveren van een hernieuwd opleidingsprofiel.

Thema’s in BN2030

In het BN2030 opleidingsprofiel worden een aantal relevante ontwikkelingen beschreven die invloed hebben op het werk van de hbo-verpleegkundige van nu en in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, verpleegkundig leiderschap, zorgtechnologie, preventie en morele sensitiviteit. Deze ontwikkelingen kwamen naar voren vanuit onder andere rondetafelgesprekken, enquêtes en een werkconferentie. Het opleidingsprofiel beschrijft op hoofdlijnen welke ontwikkelingen te zien zijn en deze zich verhouden tot het opleiden van hbo-v studenten. Het opleidingsprofiel beschrijft niet hoe opleidingen concreet invulling kunnen geven aan deze thema’s. Elke opleiding kan zelf bepalen op welke thema’s zij de nadruk willen leggen in het curriculum, uiteraard in samenwerking met de (regionale) werkveldpartners.

BN2030 online

In het najaar is het opleidingsprofiel BN2030 te vinden op de vernieuwde website van het LOOV: www.loov-hbov.nl. Met het oog op duurzaamheid wordt het opleidingsprofiel niet in boekvorm uitgegeven. Wel is het mogelijk om op de site gemakkelijk te navigeren binnen de hoofstukken en de CanMEDS-rollen. Ook is het opleidingsprofiel via de website te downloaden als pdf. Op 31 oktober a.s. presenteert het LOOV het hernieuwde opleidingsprofiel BN2030 tijdens een online event. Tijdens deze livestream komen verschillende sprekers uit de zorgsector aan het woord over het opleidingsprofiel. De gesprekken gaan onder andere over de totstandkoming van BN2030 en de belangrijkste thema’s die een plek hebben gekregen in het profiel. Houd voor meer informatie over het event en aanmelding www.loov-hbov.nl in de gaten.