Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Ethiek | Marie-Josée Smits: Stoom uit je oren

We zitten in het staartje van ‘corona’. Tenminste, dat hoop ik. Een goed moment om terug te kijken. Heb ik iets geleerd? Ja! Van alles! Neem de vaccinatiekwesties. Ik heb weer eens gemerkt hoe lastig het is om een goed gesprek te voeren als er ‘stoom uit je oren komt’.
Marie-Josée Smits, ethicus, ZorgEssentie, ‘s-Hertogenbosch

Je wel of niet laten vaccineren? Een dilemma dat aan menige keukentafel en in menig werkoverleg tot verhitte discussies leidde, soms zelfs tot verwijdering van elkaar. Families raakten ontwricht. Zorgteams knalden uit elkaar. Standpunten verhardden. Hoe fijn zou het zijn als het lukt om dat zoveel mogelijk te voorkómen! Het voeren van een dialoog kan daarbij helpen.

Wat een dialoog vooral niet is: een discussie om elkaar met de beste argumenten om de oren te slaan. De ander overtuigen van het eigen gelijk. Ook over wat feiten zijn en wat meningen. Wat een dialoog wel is: oprecht nieuwsgierig zijn naar de ideeën en ervaringen van de ander. Open vragen stellen en écht luisteren is de basis. Elkaar écht willen begrijpen.

En mij valt steeds weer op dat andere zaken op tafel komen als het je lukt je eigen oordeel even ‘tussen haakjes’ te zetten. Wat de ander durft te tonen – angst, onzekerheid, gekwetstheid, verdriet – als je oprecht belangstellend bent voor wat deze beleeft en ervaart. Waardoor handelingsopties in beeld komen die eerst ondenkbaar waren.

‘Ga van discussie naar dialoog’

Een dialoog biedt geen garantie voor succes. Zeker niet. En vraagt om communicatieve vaardigheden die niet gemakkelijk zijn. Ook om lef en moed om jezelf en de ander te bevragen. Maar het lijkt me de moeite waard om het te proberen.

Wellicht is het verstandig om dan eerst te oefenen met je beste maatje, alvorens over te stappen op die collega die zó veel weerstand bij je oproept dat er ‘stoom uit je oren komt’!

Marie-Josée Smits, ethicus, ZorgEssentie, ‘s-Hertogenbosch