Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kosten langdurige zorg thuis met een kwart gestegen

gerben
Steeds meer langdurige zorg wordt geleverd bij mensen thuis. Nieuwe cijfers van Zorginstituut Nederland bevestigen deze ontwikkeling.
FOTO: Getty Images / iStock / SolStock

Elke drie maanden publiceert Zorginstituut Nederland over de verwachte kostenontwikkelingen in de zorg. In het vierde kwartaalbericht over de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz) in 2021 staat dat vorig jaar de kosten voor langdurige zorg bij mensen thuis met een kwart zijn gestegen ten opzichte van 2020. Ter vergelijking: de uitgaven voor verblijf in een zorginstelling namen aanzienlijk minder toe, met negen procent.

Tekort wijkverpleegkundigen

Wlz-zorg in de thuissituatie wordt over het algemeen beschouwd als een goede ontwikkeling, mede omdat senioren zo langer kunnen blijven wonen in hun omgeving. Tegelijkertijd zijn er barrières: het duurt bijvoorbeeld dikwijls jaren voordat bouwplannen voor levensloopbestendige woningen en seniorenwoningen zijn uitgevoerd. Verder is er een tekort aan wijkverpleegkundigen en bestaat onder studenten verpleegkundigen relatief weinig animo om in de wijk te gaan werken.

Domotica

Voor Wlz-zorg thuis is het ook nodig dat de financiering van digitale zorg wordt verbeterd, dat woningbouwverenigingen meer zijn gericht op domotica en dat beter wordt nagedacht over verdere facilitering van mantelzorgers. Bovendien wonen steeds meer mensen alleen, wat het moeilijker maakt Wlz-zorg thuis te verlenen.

Totale kosten

De totale kosten van de langdurige zorg (Wlz) zijn in 2021 met 10,8 procent gestegen, naar 25,7 miljard euro. Bij het basispakket van de zorgverzekering was er een toename van 0,4 procent, zodat een bedrag van 48,6 miljard euro werd bereikt.