Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COVID-19 veroorzaakt tekort stageplaatsen hbo-v-voltijd

adriaansen
6948 studenten hadden zich eind augustus aangemeld voor de hbo-v-voltijd. Dat waren er 724 méér dan vorig jaar in die periode. Bij de hbo-v-deeltijd stond de teller op 1055: 11 minder dan een jaar eerder.  
Foto: SDI Productions/Getty Images/IStock

Deeltijdstudenten werken meestal in een zorgorganisatie. Daarmee zijn ze minder afhankelijk van beschikbaarheid van stageplaatsen. Voor de hbo-v-voltijd ontstaat waarschijnlijk wel een stageprobleem. Niet alleen zijn er meer eerstejaars die voor een stage in aanmerking komen, ook is het aantal tweedejaars hoger dan voorheen.

De reden: vanwege corona is het bindend negatief studieadvies aan het einde van de propedeuse vervallen. Dat betekent dat alle studenten van het vorige studiejaar kunnen doorstromen naar het tweede jaar, ongeacht het aantal studiepunten dat zij tijdens het eerste jaar hebben behaald, in de verwachting dat zij hun achterstand alsnog zullen inlopen.

Nog niet hersteld

Tegelijkertijd geven veel zorginstellingen aan minder stageplaatsen dan voorheen te kunnen aanbieden, omdat zij nog kampen met de naweeën van corona. In regio’s waar COVID-19 zwaar heeft toegeslagen, zijn veel verpleegkundigen nog niet hersteld van hun intensieve inzet tijdens het hoogtepunt van de crisis. Zij staan op dit moment niet te trappelen om een stagiaire te begeleiden.

Intern oplossing vinden

Ziekenhuizen hebben bovendien nog een inhaalslag te maken om uitgestelde reguliere zorg te kunnen leveren. Dat heeft tot gevolg dat opleidingen intern een oplossing moeten vinden die het tekort aan stageplaatsen compenseert.