Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Beslissing valt deze week voor Integraal Zorgakkoord

Gespannen wordt deze week uitgekeken naar de reactie van partijen op het voorlopige Integraal Zorgakkoord. Beroepsvereniging V&VN heeft het concept van VWS voorgelegd aan de leden. Huisartsen stemmen mogelijk tegen, brancheverenigingen voor ziekenhuizen en umc’s zijn wel akkoord.
De vraag is of V&VN het Integraal Zorgakkoord gaat ondertekenen, na eerdere kritiek op beperking van het budget voor de wijkverpleging. © Antonioguillem / stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) gaat over zorg die wordt geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw), legt V&VN uit op haar website. ‘Daarin is vastgelegd wat er vanuit de basisverzekering wordt vergoed. In het akkoord maken de partijen afspraken over de kwaliteit, de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg in Nederland. Het gaat hierbij om de wijkzorg, de ziekenhuizen, de acute zorg, de ggz en de huisartsenzorg. Het gaat niet over de verpleeghuiszorg en de openbare gezondheidszorg.’

‘Achterban huisartsen keuren zorgakkoord af’

Tot vanochtend 12.00 konden alle leden van V&VN hun bestuur in een peiling adviseren: moet de beroepsvereniging het concept van VWS goedkeuren of afkeuren? De achterban van huisartsen wijst het akkoord af, meldde de NOS gisteren. ‘Zo vinden de huisartsen de toezegging dat ze meer tijd (en geld) krijgen voor de patiënt weinig concreet en slecht onderbouwd: een 4,13. De grenzen van wat de huisartsenzorg kan bieden worden volgens hen met het akkoord niet voldoende gerespecteerd: een 3,92.’ Het besluit van de leden weegt de beroepsvereniging van huisartsen, de LHV, ‘uiteraard’ mee in het uiteindelijke besluit.

V&VN kritisch

V&VN reageerde vorige maand al kritisch op het concept-akkoord. Vooral op het feit dat de wijkzorg het met 600 miljoen euro minder moet doen dan eerder begroot. Volgens het ministerie gaat het hier overigens niet om een bezuiniging van 600 miljoen, maar om een beperking van de uitgaven voor de wijk.

Komende woensdag moet het Integraal Zorgakkoord ondertekend worden. De leden van branchevereniging Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hebben al ingestemd. Ook de branchevereniging van de umc’s, de NFU, steunt het akkoord.

1 REACTIE