Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen koploper ziekteverzuim

gerben
Verpleegkundigen zijn in de gezondheidszorg nog steeds koploper qua ziekteverzuim, samen met verzorgenden en thuiszorgmedewerkers. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
FOTO: stock.adobe.com / zinkevych

Het ziekteverzuim van werknemers in ons land blijft dalen. In het eerste kwartaal van 2022 lag het op 6,3 procent, een jaar later op 5,7 procent en in het eerste kwartaal van dit jaar op 5,5 procent.

Binnen de gezondheids- en welzijnszorg is er ook een afname, maar de branche ligt nog altijd flink boven het gemiddelde: van 8,1 procent in het eerste kwartaal van 2023 naar 7,8 procent een jaar later. Sterker, het is de bedrijfstak met het meeste verzuim. Het percentage binnen de gezondheids- en welzijnszorg is nog altijd hoger dan voor de coronapandemie, zo meldt het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verpleegkundigen

Verpleegkundigen laten binnen de gezondheids- en welzijnszorg eenzelfde ontwikkeling zien. Er is weliswaar een daling in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar (van 9,6 naar 9,5 procent), maar het percentage is hoger dan dat van de andere beroepsgroepen in de sector. Verpleegkundigen vormen overigens geen specifieke groep in de statistiek; ze vallen onder dezelfde noemer als verzorgenden en thuiszorgmedewerkers. De informatie is afkomstig uit het programma Arbeidsmarkt en Welzijn.

Griep of verkoudheid

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) is bekend dat griep, verkoudheid of een andere virusinfectie de vaakst genoemde klachten zijn waarmee werknemers verzuimen. Het CBS en TNO voeren deze enquête eens per jaar uit van september tot en met december; de laatste resultaten gaan dus over 2023.

Werknemers in de horeca hebben in het eerste kwartaal van 2024 het minst verzuimd: 3,5 procent.