Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TvZ-dossier Bachelor of Nursing 2030

Gerben Stolk
Het nieuwe opleidingsprofiel voor bachelor verpleegkundigen is eind oktober vorig jaar gepresenteerd. De ambitie is dat alle hogescholen hun studenten uiterlijk per september 2026 opleiden conform Bachelor of Nursing 2030. Lees er meer over in het nieuwste TvZ-dossier.
FOTO: stock.adobe.com / New Africa

Het landelijke opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2030 (BN2030) geeft in hoofdlijnen weer wat een afgestudeerde bachelor verpleegkundige (hbo-v’er) moet kennen en kunnen. Dat laten Ria den Hertog, Aline Bouwes, Hanneke Broekman, Ingrid Eisenberg en Adwin Rutgers weten in het openingsartikel van het TvZ-dossier over BN2030. Zij waren allen lid van de schrijfgroep BN2030, evenals Jos Dobber, en verzorgen bijna alle artikelen.

Kernthema’s

Zo gaan ze in op de verandering in de benaming van CanMEDS-rollen en lichten ze de belangrijkste aanpassingen in het opleidingsprofiel toe aan de hand van de drie kernthema’s van BN2030: leiderschap, probleemoplossend vermogen en preventie. De naam en/of inhoud van CanMEDS-rollen zijn in BN 2030 dus anders dan in BN2020. De leden van de schrijfgroep behandelen vier gewijzigde rollen.

Proces

Hoe verliep het proces van BN2020 naar BN2030? Corine Latour, Aart Rietveld, Marloes van den Broek en Bram van der Graaf belichten de stappen die zijn gezet. Zij vormen het dagelijks bestuur Landelijk Opleidingen Overleg HBO-Verpleegkunde (LOOV). In het slotartikel geven hbo-v’s een korte omschrijving van het nieuwe opleidingsprofiel.