Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Student Vera Staal beloond voor vrijwilligerswerk in zorghuis en hospice

gerben
Hbo-v-student Vera Staal heeft de Leidse Toekomstprijs 2021 gewonnen. Zij dankt dit aan haar belangeloze inzet voor zorghuis en hospice Xenia.

‘Ik merk dat ik veel raakvlakken heb met de jongeren die daar liggen en dat het voor hen ook wel iets fijns is dat er iemand van hun leeftijd is.’ Dat zei Vera Staal nadat ze de Toekomstprijs had ontvangen. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan een jongere tussen 18 tot en 27 jaar en is bedoeld om vrijwilligerswerk bij deze groep te bevorderen. Staal is derdejaarsstudent verpleegkunde aan Hogeschool Leiden. Ze maakt zich al twee jaar verdienstelijk voor jongeren in Xenia.

Speciale plek

Dit is een zorghuis en hospice dat plaats biedt aan zes jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 40 jaar die intensieve verpleegkundige en medische zorg nodig hebben. Xenia is gevestigd in de achtertuin van het voormalige Sint Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht in Leiden. Het kwam tot stand op initiatief van kinderverpleegkundige Jacqueline Bouts, die een speciale plek wilde creëren voor ernstig zieke jongeren.

Waarderen

Zij hebben een ernstige neuromusculaire ziekte, zoals ALS, MS of de ziekte van Duchenne. Xenia is er ook voor adolescents and young adults (AYA’s) die chemotherapie krijgen tegen kanker. Ze willen soms op eigen verzoek even weg uit hun thuissituatie, bijvoorbeeld om hun familie te ontlasten. Terminaal zieke patiënten zijn eveneens welkom. Staal: ‘Mensen zien sterven terwijl ze nog zo jong zijn is confronterend, maar je leert tegelijkertijd je eigen leven meer te waarderen’.

Vrijwilligers

In Leiden wordt sinds 1993 jaarlijks de Vrijwilligersprijs uitgereikt aan een persoon of groep die zich op bijzondere wijze inzet voor de Leidse samenleving. Vanaf 2011 is er ook de Toekomstprijs.