Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Professionele betrokkenheid bij de patiënt als kernwaarde van verpleegkunde’

adriaansen
Neem professionele betrokkenheid bij de patiënt op als onderliggende kernwaarde van verpleegkunde. Daarvoor pleitte Evelyn Finnema vorige maand in haar oratie.
FOTO: stock.adobe.com / pattilabelle

Evelyn Finnema is vorig jaar benoemd tot hoogleraar verplegingswetenschap en onderwijs aan het UMCG. Daarnaast is zij lector aan de Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden Hogeschool. In haar inaugurale rede vorige maand pleitte Finnema voor professionele betrokkenheid als aanvulling op de huidige definitie van verplegen, omdat deze definitie vooral betrekking heeft op een cognitieve invulling van verplegen. Het ‘wat’ van de verpleging, met data en protocollen als basis, heeft geen aandacht voor het ‘hoe’: empathie en compassie.

Drie thema’s

Het leidende principe zou volgens Finnema professionele compassie moeten zijn met EBP-vaardigheden als voorwaarde. Zij gaat zich de komende vier jaar richten op drie thema’s.

Het eerste is: de kwetsbare mens. Finnema kijkt naar verpleegsensitieve uitkomsten bij preoperatieve leefstijlinterventies ter voorkoming of vermindering van kwetsbaarheid na een niertransplantatie. Hoe kan vermindering van gezondheid voorkomen worden? En wat is de relatie tussen kwetsbaarheid en vitaliteit? Ook kwetsbare mensen kunnen vitaal zijn.

Persoonsgerichte zorg

Het tweede thema is persoonsgerichte zorg: hoe ga je om met de afweging tussen mogelijkheid en wenselijkheid van geprotocolleerde en proces-gestuurde effecten op kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven? Finnema richt zich daarbij op zelfredzaamheid van thuiswonende mensen met diabetes en bij mensen met cognitieve stoornissen.

Professionele ontwikkeling

Professionele ontwikkeling van verpleegkundigen is het derde thema van Finnema. Ze gaat op zoek naar innovatieve vormen van praktijkleren en leren in interprofessionele leernetwerken gericht op een toenemend bewustzijn van verpleegkundige professionaliteit. Dit thema is belangrijk met het oog op het voorkomen van uitval van verpleegkundigen en een betere kwaliteit van zorg.

ExpertNetwerk Verpleegkunde

Evelyn Finnema is lid van het ExpertNetwerk Verpleegkunde. Je leest hier wat ze voor je kan betekenen.