Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nationale Zorgklas lanceert online portal voor gratis lesmateriaal

Dieuwke de Boer
Alle lesmaterialen van de Nationale Zorgklas (NZK) zijn sinds kort gratis beschikbaar voor zorgorganisaties en opleiders. Via een online portal kunnen zij toegang krijgen tot al het lesmateriaal, dat varieert van trainingen tot aan mbo-certificaten.
Alle lesmaterialen van de Nationale Zorgklas (NZK) zijn sinds kort gratis beschikbaar via een online portal. © stock.adobe.com/LIGHTFIELD STUDIOS

De Nationale Zorgklas komt voort uit de coronacrisis, toen er een acute behoefte was aan extra handen in de zorg. Onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het fonds A+O VVT en meer dan 30 private en publieke opleiders, vakbonden en werkgeversorganisaties in de zorg besloten toen de handen ineen te slaan om de NZK op te richten. In korte tijd ontwikkelde de NZK verkorte, online leertrajecten om de extra handen te trainen zodat zij een verantwoorde voorbereiding kregen voor het werk in de zorg. Het lesmateriaal staat inmiddels op een online portal. Het is geschikt om in te zetten voor zij-instromers, doorstromers en herintreders.

Mbo-certificaten en trainingen

In de afgelopen jaren ontwikkelde de NZK uiteenlopende leertrajecten om mensen mét en zonder ervaring inzetbaar te maken in de zorg. Inmiddels zijn er duizenden online trainingen mogelijk gemaakt en vele (nieuwe) zorgmedewerkers via erkende mbo-certificaten opgeleid. Via de online portal krijg je toegang tot 3 landelijk erkende mbo-certificaten: Individuele Basiszorg Verlenen niveau 2, Individuele Basiszorg Verlenen niveau 3 en Individuele Ondersteuning in de Maatschappelijke Zorg niveau 3. Daarnaast zijn er 2 korte trainingen beschikbaar die nieuwe medewerkers een introductie in de zorg bieden: de Training Ondersteunend Zorgverlener en de Training Begeleidend Zorgverlener. 

Toegang tot online portal

Wil je als zorgorganisatie aan de slag willen met de lesmaterialen van de NZK? Ga dan naar www.nationalezorgklas.nl voor meer informatie. Je kunt je hier ook aanmelden om gratis gebruik te kunnen maken van de online lesmaterialen. De online portal blijft in ieder geval tot het eind van dit jaar beschikbaar.