Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek | Redactioneel Anne Eskes en Catharina van Oostveen

Bedankt!

Dit is onze laatste column als hoofdredacteuren van het onderzoekskatern. Na vier jaar is het tijd voor iets anders. Het was een unieke ervaring om na het samenvoegen van TvZ en het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NtvEBP) het onderzoekskatern vorm te geven en tweemaandelijks een column te schrijven over verpleegkunde en de actualiteit.

We hebben geschreven over het debacle van de Wet BIG-II, personeelstekorten, moeizame formaties en natuurlijk corona. Maar ook over professionalisering en academisering, zoals de toenemende aandacht voor zeggenschap en voor verpleegkundig onderzoek in de praktijk. Het schrijven over deze onderwerpen was niet altijd makkelijk. We wilden recht doen aan de grote, complexe vraagstukken in ons vak. Die momenten van ongemakkelijkheid waren ook momenten voor reflectie; hoe staan we hier eigenlijk zelf in en wat is onze rol?

We hebben het aanbod van onderzoeksartikelen van verpleegkundig  nderzoekers enorm zien stijgen; soms konden we niet alles plaatsen. Het is vast te veel eer… maar het is aantrekkelijk te denken dat wij de publicatielust van verpleegkundig onderzoekers in Nederlandse vakbladen hebben aangewakkerd. Niet alleen wij natuurlijk. Het was onmogelijk zonder een voor de lezer grotendeels onzichtbare redactie.

Guus Munten, ons meest ervaren redactielid. Eerst nog met Henk Rosendal. Zij zaten al in de redactie van het NtvEBP. Altijd positief kritisch en met constante bijdragen. Verder redactiecoördinator Lianne van der Meer, algemeen hoofdredacteur Marian Adriaansen en uitgever Yolanda Stil.

Met hen hebben we vaak gebrainstormd over doelgroepen, nieuwe abonnementsvormen, nieuwsbrieven en andere impulsen om TvZ toegankelijk te maken voor verpleegkundigen. Want ja, iedere verpleegkundige zou toch lid moeten zijn van het oudste en meest veelzijdige magazine voor verpleegkundigen!

Per 31 december dragen we het stokje over aan Anja Brunsveld-Reinders en een nieuwe redactie. Wijzelf blijven regelmatig onderzoek met je delen in TvZ. Verpleegkundig onderzoek als antwoord op grote vraagstukken in ons vak blijft ons bezighouden.

Mocht je ons missen, wij zijn gemakkelijk te vinden.

Bedankt!