Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handige tips voor implementatie en opschaling van e-health

Dieuwke de Boer
Vanwege het toenemende tekort aan zorgpersoneel is het belangrijk om alle mogelijkheden op het gebied van e-health te benutten, omdat dit ondersteuning biedt in het verlenen van de zorg. Inmiddels zijn er al veel e-health oplossingen ontwikkeld die patiënten en cliënten meer eigen regie geven en tegelijkertijd de kostbare tijd van zorgpersoneel kan besparen. ZonMw zette enkele geleerde lessen, uitdagingen en goede voorbeelden op een rij om de inzet van e-health te stimuleren.
Met de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) stelt ZonMw subsidie beschikbaar voor opschaling en borging van bestaande e-health oplossingen, zodat ze beter én meer worden gebruikt. © agenturfotografin / stock.adobe.com

Met de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) stelt ZonMw subsidie beschikbaar voor opschaling en borging van bestaande e-health oplossingen, zodat ze beter én meer worden gebruikt. De regeling, die in 2019 in het leven is geroepen, heeft al veel mooie resultaten geboekt. Maar er zijn ook nog steeds uitdagingen, zoals het meenemen van zorgpersoneel, het begeleiden van (vaak oudere) patiënten en cliënten en het regelen van de bekostiging. ZonMw maakte een overzicht met handige tips en praktijkverhalen om die uitdagingen het hoofd te bieden.

Zorgpersoneel meenemen

Eén van de grootste uitdagingen bij het implementeren van e-health oplossingen is de bereidheid van zorgmedewerkers om hiermee aan de slag te gaan. Daarom is het belangrijk om zorgpersoneel goed mee te nemen. Je kunt dat onder andere doen door webinars en trainingen te organiseren die het zorgpersoneel wegwijs maken in het gebruik van een specifieke e-health oplossingen. Om te laten zien dat de implementatie en opschaling van e-health toepassingen uiteindelijk echt tijd bespaart, zijn er enkele mooie voorbeeldcasussen uit de zorgpraktijk beschreven.

Cliënten digivaardig maken

Een andere uitdaging is het begeleiden van patiënten en cliënten in het gebruik van e-health toepassingen. Vooral voor oudere patiënten en cliënten, die niet opgegroeid zijn met digitale middelen, kan dat soms lastig zijn. Neem daarom rustig de tijd om ze te laten wennen aan al die nieuwe, digitale mogelijkheden.

Een ander hulpmiddel voor het opschalen en implementeren van technologie in de zorg is het honingraatmodel van Vilans, waar TVZ eerder over schreef.

Laat je inspireren en maak gebruik van de handige tips om werk te maken van e-health!

Lees verder op zonmw.nl