In het eerste half jaar van 2024 is 28,1 procent van de poliklinische zorg ‘dicht bij de patiënt’ verleend, buiten het ziekenhuis. Dat is een stijging ten opzichte van de eerste zes maanden van 2023. Toen was het aandeel 27,5 procent. Bellen is de meest voorkomende vorm van poliklinische zorg buiten het ziekenhuis
Dat staat in de nieuwe Factsheet Hybride Zorg van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De factsheet wordt twee keer per jaar gepubliceerd. Het document is gebaseerd op de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) verrichtingenregistratie. Dat betekent dat alleen geregistreerde verrichtingen kunnen worden gevolgd.
Schriftelijke consulten
Opvallend is de dat de hoeveelheid schriftelijke consulten (bijvoorbeeld e-mail of chat) verder is toegenomen en bijna even hoog was als het aantal keren dat werd gebruikgemaakt van beeldbellen. In de eerste helft van 2024 bood 94 procent van de ziekenhuizen schriftelijke consulten aan. Het aantal van deze consulten is met 53 procent toegenomen ten opzichte van de eerste helft van 2023.
Telemonitoring
Bij 84 procent van de ziekenhuizen kunnen patiënten voor een aantal ziektebeelden thuis worden gemonitord. Zij geven dan via een applicatie of app op gezette tijden hun meetwaarden door aan het ziekenhuis. Als daartoe aanleiding is, nemen zorgverleners van het ziekenhuis contact op met de patiënt. In het eerste jaar van de meting, 2019, bood nog slechts 58 procent van de ziekenhuizen deze mogelijkheid.
Integraal Zorgakkoord
Dat steeds meer mensen zorg krijgen in hun omgeving, is een uitvloeisel van het Integraal Zorgakkoord uit 2022. Hybride zorg is een van de uitgangspunten: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.