Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen op weg naar duurzame zorg

gerben
Verpleegkundigen kunnen zich als geen ander manifesteren als voorvechters op het vlak van duurzaamheid in de gezondheidszorg. Laat je inspireren door een gloednieuwe film.
Foto: stock.adobe.com / malp

‘Als grootste beroepsgroep is het mogelijk veel invloed te hebben op duurzame zorg met lef en creativiteit.’ Dit citaat van Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap, IQ Healthcare Radboudumc, is illustratief voor de boodschap van de film Verpleegkundigen op weg naar duurzame zorg! Die is sinds eind vorige maand onder meer te zien op YouTube.

Cruciale rol

Het idee voor de film komt van Stichting De Duurzame Verpleegkundige, lid van de Groene Zorg Alliantie. Met de productie wil de stichting verpleegkundigen en verzorgenden bewust maken van de cruciale rol die zij als grootste beroepsgroep in de zorg hebben op het gebied van verduurzaming van de zorg.

7 procent CO2-uitstoot

De zorgsector is in ons land verantwoordelijk voor ruim 7 procent van de CO2-uitstoot (meer dan Schiphol), 13 procent van het gebruik van grondstoffen en 4 procent van de totale afvalstroom. Uit onderzoek dat de stichting in 2022 deed in samenwerking met Nursing, TvZ en TVV voor verzorgenden, blijkt dat 73 procent van verpleegkundigen en verzorgenden duurzaamheid op het werk belangrijk genoeg vindt om daarin hun verantwoordelijkheid te nemen, maar zich hierin niet gesteund voelt door de werkgever.

Oude medicijnen

Vele zorgverleners vertellen in de film waarom juist verpleegkundigen en verzorgenden in het verduurzamen van zorg het verschil kunnen maken. En hoe ze daarmee morgen al kunnen starten. Denk aan alle materialen die door de handen van verpleegkundigen en verzorgenden gaan. Of het intensieve contact met patiënten en cliënten waarin bijvoorbeeld kan worden besproken hoe om te gaan met oude medicijnen. Vergeet ook niet de keuzen van 300.000 zorgverleners op het vlak van woon-werkverkeer.

Kansen onderwijs

De film belicht de perspectieven van verschillende verpleegkundigen in verschillende rollen. De kijker leert ook welke kansen het onderwijs kan creëren en benutten. Zo zegt zorgbestuurder Cathy van Beek: ‘Duurzaamheid moet in het curriculum van alle opleidingen worden opgenomen.’ De film maakt duidelijk dat verpleegkundigen zich kunnen ontpoppen als pioniers van duurzaamheid in de gezondheidszorg. Evelyn Brakema, voorzitter van de Groene Zorg Alliantie: ‘Zonder gezonde planeet geen gezonde bewoners. De zorg staat op. Verpleegkundigen zijn met hun aanzien en betrouwbaarheid een cruciale schakel.’

Lancering

Het idee voor de film won vorig jaar de Groene Zorg Award. Het daaraan verbonden prijsgedrag stelde Stichting De Duurzame Verpleegkundige in staat de film te maken, waarna op zaterdag 23 september dit jaar de lancering volgde. De duur is negen minuten en de doelgroepen zijn: verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de zorg en studenten en docenten verpleegkunde en verzorging.

Sympathisant

Wil je ook actief worden binnen De Duurzame Verpleegkundige of je aanmelden als sympathisant? Kijk dan hier.