Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen krijgen het meeste vertrouwen van alle beroepen

In welk ambacht heb je het meest vertrouwen, is al sinds 1983 jaarlijks de vraag in de Ipsos Veracity Index. En ook in 2022 was ‘in verpleegkundigen’ het antwoord.
Shot of a beautiful young nurse comforting a senior woman at a retirement home *** Local Caption *** © shapecharge / Getty Images / iStock

1004 en 1005 Britten van 16 jaar of ouder (er waren 2 afzonderlijke peilingen) kregen in een telefonisch interview onder andere deze vraag. ‘Ik lees je een lijst voor met daarop verschillende soorten mensen. Wil je me voor ieder van hen vertellen of je erop vertrouwt dat zij normaal gesproken jou de waarheid vertellen?’

Verpleegkundigen bovenaan

Op de voorgelezen lijst stonden allerlei beroepen: verpleegkundigen, artsen, obers, taxichauffeurs, makelaars, automonteurs, leraren, advocaten enzovoort. Helemaal bovenaan staan de verpleegkundigen. 89% van de bevraagde mensen vertrouwt erop dat zij de waarheid spreken, 7% denkt van niet en 4% weet het niet. Artsen staan op plek 3, zij krijgen het vertrouwen van 85%. Artsen staan nog achter engineers. Dat kan in Groot-Brittannië een ingenieur zijn maar bijvoorbeeld ook een technicus of monteur, zij scoren 87%.

Het vertrouwen in verpleegkundigen is wel iets gedaald, met 5%, want in 2021 kregen ze van 94% van de toenmalige respondenten het vertrouwen. Het vertrouwen in artsen is met 6% gedaald.

Andere beroepen

Helemaal onderaan de lijst van 21 beroepen staan politici. Maar 12% denkt dat een politicus over het algemeen de waarheid vertelt. Journalisten staan ook niet hoog: 5e van onderen, met het vertrouwen van 29%. De onderzoekers onderscheiden in hun rapport de mening van mannen en vrouwen, maar daartussen zit geen significant verschil.

Hier vind je alle staatjes en rapporten van de Ipsos Veracity Index 2022.