Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntveiligheid sterk verbeterd volgens ziekenhuispersoneel

gerben
Bijna twee op de drie zorgverleners in ziekenhuizen zeggen dat de patiëntveiligheidscultuur er is verbeterd in de afgelopen jaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en Amsterdam Public Health Institute.
FOTO: Getty Images/Design Pics RF

Een veilige cultuur in het ziekenhuis betekent dat vergissingen en incidenten bespreekbaar zijn. Dit kan incidenten en onveilige situaties voor patiënten voorkomen. Deze cultuur is in de afgelopen jaren verbeterd, zo staat in de landelijke Monitor Patiëntveiligheid in ziekenhuizen van het Nivel en Amsterdam Public Health Institute. 3014 medewerkers van vijf Nederlandse ziekenhuizen deden hieraan mee.

Verplegend personeel

Uit de meest recente meting, in 2020, komt naar voren dat ruim 62 procent van de respondenten zeer te spreken is over de patiëntveiligheid op hun afdeling. 34 procent vond de veiligheid acceptabel. Deze cijfers houden in dat de patiëntveiligheid volgens zorgverleners sterk verbeterd is ten opzichte van 2012. Opvallend: het verplegend personeel was negatiever over de patiëntveiligheid dan het medisch en overig personeel.

Veerkrachtig

Een ander onderzoeksresultaat is dat ziekenhuispersoneel veerkrachtig is. Zorgmedewerkers kunnen zich snel aanpassen aan veranderende situaties en gaan vaak veerkrachtig om met crisissituaties of werkdruk. De onderzoekers schrijven: ‘Hierbij geldt dat de medische functiegroepen gemiddeld hoger scoorden op medewerkersveerkracht ten opzichte van de verplegende functiegroepen en de overige functiegroepen.’

Safety-II

Patiëntveiligheid wordt uitvoerig belicht in het decembernummer van TvZ in 2021. Daarin lees je vier artikelen over Safety-II. Daar waar Safety-I focust op wat fout gaat, kijkt Safety-II meer naar wat heeft gewerkt bij best practices en naar inzicht in redenen dat professionals in een bepaalde situatie richtlijnen niet hebben toegepast.