Home Nieuws

Nieuws

Kwaliteit

Problemen bij het regelen van hulpmiddelen

Veel verpleegkundigen die hulpmiddelen aanvragen, bestellen of betrokken zijn bij de levering, ervaren elke maand of vaker problemen. Dit blijkt uit een peiling van V&VN.
Kwaliteit

Column | Arjan van Os: ‘word wakker uit routines’

Ons leven wordt grotendeels beheerst door routines. Sommige zijn nuttig, andere niet. Het zijn vaste patronen die er enerzijds voor zorgen dat we functioneren en ons anderzijds in slaap doen vallen.
Opleiding

Student | Overbelaste mantelzorger signaleren

Eryn Harte onderzocht in hoeverre verpleegkundigen overbelasting bij mantelzorgers van oncologische patiënten kunnen signaleren en daarvoor interventies inzetten.

De Meetlat | Focusgroep

Bij een focusgroep verzamelt de onderzoeker informatie door met een groep deelnemers in discussie te gaan over een specifiek onderwerp.
Kwaliteit

Panel V&V | Nuttige registratielast

De registratielast van verpleegkundigen en verzorgenden moet omlaag, daar is iedereen het over eens. Maar hoe bereiken we dit? Door registraties te schrappen of moeten we ook kijken naar de nuttige kant van registraties?

In memoriam | Wim J. Speets (1-12-1938 – 12-12-2023)

Wim Speets, een van de invloedrijkste Nederlandse mannelijke verpleegkundigen van de twintigste eeuw, stierf op 12 december 2023 na een kort ziekbed, vlak na zijn 85e verjaardag.

Uitgelicht | Patiëntparticipatie en ondervoeding

Verpleegkundigen deden onderzoek naar de ervaringen met voedingszorg in de perioperatieve periode van ziekenhuisopname van patiënten met (risico op) ondervoeding en hun mening over patiëntparticipatie in voedingszorg en de aanpak van ondervoeding.

Onderzoek | Tips voor wetenschappelijk schrijven

Onderzoeksbevindingen wetenschappelijk verantwoord opschrijven kan een hele klus zijn. Wat komt erbij kijken? Lees waarmee je zoal rekening moet houden om je manuscript geaccepteerd te krijgen voor publicatie.

Proefschriften | Een actueel promotieonderzoek uitgelicht

Bespreking van het proefschrift van Willemke Stilma over luchtwegzorg en buikligging.

Uitgelicht | Proactieve communicatie over het levenseinde

Verpleegkundigen onderzochten wat de bouwstenen zijn van proactieve communicatie over het levenseinde volgens verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten en ouderen en naasten in het ziekenhuis, verpleeghuis en de thuiszorg?
Abonneren