Home Nieuws

Nieuws

Preventie

Nieuw: special obesitas voor zorgverleners

Het aantal mensen met obesitas stijgt al 40 jaar. Wat zijn aandachtspunten in de zorg voor deze groep? Lees het in de Special obesitas van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV). Die is nu te bestellen.
Beleid

Aandacht voor leefstijl in het ziekenhuis

Twee op de drie ziekenhuizen zien het belang van leefstijl in. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.
Opleiding

Column Cecile aan de Stegge | Schat van een verpleegster

Mijn verlangen verpleegkundige te worden werd versterkt nadat ik in de vijfde klas van de lagere school plotseling niet meer kon lopen. Een geval van acute reuma.
Kwaliteit

Beter laten & beter doen | Overbodige lagen onder de patiënt

In de rubriek Beter laten & beter doen komt een handeling aan bod die niet of juist wel bewezen voordelen heeft. Deze keer: het vermijden van onnodige lagen onder de patiënt.
Beleid

Richtlijnen | Zorgmijding

Iemand kan afzien van zorg terwijl die mogelijk wel nodig is. Wat zegt de richtlijn Signalering en omgaan met zorgmijding in de eerste lijn?

Onderzoek | Samenwerking in de palliatieve thuiszorg

Verpleegkundigen in de eerstelijns palliatieve thuiszorg werken samen met huisartsen, maar onvoldoende met paramedici. Om multidisciplinaire palliatieve thuiszorg te bevorderen, zijn verwachtingen van zorgvragers en hun zorgverleners rondom samenwerking verwerkt in een programma van eisen.

Uitgelicht | Effect van familieparticipatie

Verpleegkundigen onderzochten het effect van een gestandaardiseerd programma voor familieparticipatie in de essentiële zorg op de IC op symptomen van angst, depressie, post-traumatische stress en tevredenheid onder naasten.

Winnaars Anna Reynvaanprijzen

Filip Haegdorens, universitair docent aan de Universiteit Antwerpen, heeft de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs gewonnen. Dit is op donderdag 23 mei bekendgemaakt in het Internationaal Theater Amsterdam.
Zeggenschao Onderzoek &praktijk

Onderzoek | Aan zet voor zeggenschap

20 verpleegkundigen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis konden met eigen verbeterideeën aan de slag gaan dankzij een subsidie vanuit het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht.
Robbert Gobbens TvZ

Interview | Robbert Gobbens: ‘Prof in professionalisering’

Een professional is iemand die zich in elk geval ontwikkelt op het vlak van toewijding, vakbekwaamheid en lerend, samenwerkend en onderzoekend vermogen. Aldus Robbert Gobbens.
Abonneren