Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: special obesitas voor zorgverleners

Gerben Stolk
Het aantal mensen met obesitas stijgt al 40 jaar. Wat zijn aandachtspunten in de zorg voor deze groep? Lees het in de Special obesitas van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV). Die is nu te bestellen.
FOTO: AdobeStock

Hoe spaar je je lijf bij het tillen en verplaatsen van zware cliënten? Wat zijn de aandachtspunten bij cliënten na een maagverkleining? Hoe herken je ondervoeding bij een zware cliënt? En wat zijn de aandachtspunten bij zware cliënten tijdens een hittegolf? De Special obesitas van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV) is ook inspirerend voor verpleegkundigen.

Specifieke kennis en zorg

Het aantal mensen met obesitas is in de afgelopen 40 jaar verdrievoudigd. ‘Ook verzorgenden hebben te maken met een groeiende groep zware cliënten, wat vraagt om specifieke kennis en zorg’, zegt TVV-hoofdredacteur Rhijja Jansen. ‘Daarom vinden we het belangrijk om hier als vakblad aandacht aan te besteden. Zodat verzorgenden ook aan deze doelgroep goede zorg kunnen geven. Maar ook hoe ze goed voor zichzelf blijven zorgen, want het tillen en verplaatsen van cliënten is vaak zwaar voor je lijf.’

Tillen en verplaatsen

Zo staat er in de speciale editie van het magazine een artikel vol tips bij het tillen en verplaatsen van zware cliënten. Verder komen verzorgenden aan het woord die op een speciale afdeling voor mensen met obesitas werken, worden de aandachtpunten bij overgewicht en hitte benoemd, lees je over ondervoeding bij obesitas, vind je een klinische les over maagverkleining en delen verzorgenden hun ervaringen met discriminatie om hun overgewicht. Verder komt bejegening van zware cliënten en reanimatie van mensen met overgewicht aan bod.

Bestel het nummer hier.