Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proefschriften | Een actueel promotieonderzoek uitgelicht

Marjoleine Gijsen
Bespreking van het proefschrift van Yvonne Kerkhof 'Digitale ondersteuning bij dementie'.
Foto; Stock.adobe

Digitale ondersteuning bij dementie

Wat is de vraagstelling van je proefschrift?

We hebben een persoonsgericht tabletprogramma (FindMyApps) ontwikkeld en getest voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Het programma bestaat uit een training voor mantelzorgers in het ondersteunen van mensen met dementie bij het gebruik van een tablet (FindMyApps-training) en een webbased selectietool om apps te vinden voor zelfmanagement en betekenisvolle activiteiten die passen bij individuele voorkeuren (FindMyapps-selectietool).

Het programma is ontwikkeld volgens het Medical Research Council (MRC)-raamwerk en in co-creatie met eindgebruikers. De hoofdstukken van het proefschrift beschrijven de eerste drie fasen van dit raamwerk: de theoretische fase (0), modelleringsfase (I) en exploratieve fase (II).

Wat zijn je belangrijkste bevindingen?

De FindMyApps-interventie ondersteunde de zelfmanagementvaardigheden en betrokkenheid bij betekenisvolle activiteiten van mensen met dementie. Dat blijkt uit de gerandomiseerde exploratieve trial met een mixed methods-design (fase II MRC) (n=11 personen met dementie en 14 mantelzorgers).

Deelnemers met dementie en mantelzorgers waren positief over de FindMyApps-training en de ondersteuning die ze kregen. De FindMyApps-selectietool werd over het algemeen als nuttig en gemakkelijk in gebruik ervaren. Deelnemers met dementie vonden via de tool apps die ze regelmatig gebruikten. Ook leerden ze hoe ze deze apps moeten gebruiken, hoewel ze daarbij soms ondersteuning nodig hadden van mantelzorgers.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Het is veelbelovend dat mensen met beginnende dementie het gebruik van een tablet kunnen (aan)leren. FindMyApps komt de inclusie van mensen met dementie in een internetsamenleving ten goede, omdat het hen in staat stelt gebruiksvriendelijk en persoonsgericht toegang te krijgen tot een diversiteit aan apps.

Aanbevelingen zijn gedaan ter verbetering van FindMyApps, zoals het invoegen van instructievideo’s. De interventie wordt binnenkort geëvalueerd in een grootschalige randomized controlled trial (zie findmyapps.onderzoek.io/).

Yvonne Kerkhof, Digital support for self-management and meaningful activities of people with mild dementia: Development, implementation and feasibility of a person-centred touch-screen intervention Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, oktober 2021.