Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek | Redactioneel Anja Brunsveld-Reinders: Technologie

Dit is alweer het laatste nummer van 2022. Als redactie van het onderzoekskatern zijn wij verheugd dat in ons eerste jaar veel verpleegkundigen en verpleegkundig onderzoekers uit verschillende sectoren de resultaten van hun onderzoeken met de lezers hebben gedeeld.
Anja Brunsveld-Reinders

Onderwerpen die in 2022 domineerden, waren de coronapandemie, long-Covid, het leveren van veilige en passende zorg én de zorgen om de verder oplopende krapte op de arbeidsmarkt.

Daarnaast is het zorgelijk dat het aantal aanmeldingen voor de hbo-v-opleiding met circa 15 procent is gedaald in het afgelopen jaar. Al met al is het van belang dat kritisch gekeken wordt hoe omgegaan moet worden met de krapte, zodat de verpleging toekomstbestendig is.

Technologische ontwikkelingen kunnen een van de oplossingen zijn, omdat ze de zorgverlener ondersteunen in het verlenen van de zorg. Voorbeelden: inzet van e-health, robots, domotica en digitalisering in de zorgverlening. Binnen de polikliniek is het al gebruikelijk videoconsulten in te zetten.

In de directe patiëntenzorg op afdelingen is dit niet de oplossing. Verpleegkundigen zijn daar gebaat bij een zo efficiënt mogelijk ingericht elektronische patiëntendossiers, zodat zij ondersteund worden in registratie van data.

Het inzetten van robots in de zorg is een veel complexere uitdaging en kan dan ook niet zomaar een vervanging zijn van de handen aan het bed. Op dit moment wordt de zorgrobot SARA ingezet in verpleeghuizen, wat goed uitpakt. De robot kan voor extra toezicht zorgen tijdens de nacht of helpen bij dagstructuur.

Dit is niet één-op-één over te nemen of in te zetten in andere zorgpraktijken, omdat de toegevoegde waarde nog aangetoond moet worden. Dat is een uitdaging die voor ons ligt: we moeten hier vorm aan geven in de komende jaren.

De redactie van het TvZ-onderzoekskatern wenst je een goed uiteinde en een voorspoedig nieuwjaar. Tot in 2023!

Anja Brunsveld-Reinders