Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Klinisch redeneren is niet ProActive Nursing

JELLE REIJNGOUDT
Niels Schram
Veel verpleegkundigen en verpleegkunde-opleidingen in Nederland gebruiken de ProActive Nursing-methode, ontwikkeld door oud-verpleegkundige en docent Marc Bakker, als de gouden standaard voor klinisch redeneren.1 Hierbij zijn kanttekeningen te plaatsen.
Foto: stock.adobe.com / Karin & Uwe Annas

De ProActive Nursing-methode sluit goed aan

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Tvznext.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Jelle zeer mee eens dat de ProActive Nursing methode een heel beperkte scope heeft. Ondanks dat deze methode veel aanhangers heeft en stevig gepromoot is, vind ik het een erg medisch model en hierdoor minder geschikt voor verpleegkundigen.
   Waarom spreken we in plaats van ‘klinisch’ niet consequent over verpleegkundig redeneren? Dan zijn we af van die associatie met het ziekenhuis, want dat roept dit ‘klinisch’ toch steeds weer op.

   • Helemaal mee eens dat verpleegkundig redeneren in het Nederlands een beter dekkende term zou zijn! Internationaal gezien een minder handige term; omdat ‘clinical reasoning’ de gangbare term is. Het verschil zit met name in de definitie die aan deze term wordt gehangen: internationaal is dit dus veel minder medisch dan hoe we dit in Nederland zien. Bijzonder hoe dit is ontstaan!

  2. Lees alle reacties
  3. Jelle, Niels, ik ben niet perse voor of tegen de methodiek echter het zou goed zijn om de nieuwste versie van het boek Marc Bakker (2022) te gebruiken als vergelijkingsmateriaal omdat er wel een duidelijke doorontwikkeling gaande is in Pro-active Nursing.