Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Award voor ggz in Oekraïne

gerben
32 Oekraïense verpleegkundigen zijn onderscheiden voor de bijdragen die zij aan de geestelijke gezondheidszorg hebben geleverd tijdens de oorlog in hun land.
Rob Keukens (derde van links) nam de award in ontvangst namens de Oekraïense verpleegkundigen. Derde van rechts: de Italiaanse prijswinnaar Ruggero Rizzini.

‘Als je niet meer zeker weet wat leven is en wat het betekent, is de grootste uitdaging om menselijk te blijven.’ Dat zegt een van de 32 Oekraïense verpleegkundigen die deze zomer gezamenlijk een prestigieuze human rights award hebben gekregen van het wetenschappelijke tijdschrift Nursing Ethics. Zij maken deel uit van gemeenschapsteams voor ggz.

Moed en veerkracht

De onderscheiding is een erkenning voor de rol die ze spelen in de ontwikkeling van ggz in hun land. De jury toonde zich lovend over de werkwijzen van de verpleegkundigen tijdens de oorlog. Die worden gekarakteriseerd door ‘grote inzet voor patiënten, veerkracht, moed en vindingrijkheid’.

Pad blijven volgen

Rob Keukens heeft de award in ontvangst genomen namens de verpleegkundigen. De voormalig docent hbo-v is supervisor capacity building communtiy mental health Ukraine bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Zijn reactie: ‘Deze award is een geweldig teken van erkenning en solidariteit. Het geeft de verpleegkundigen de kracht om het pad te blijven volgen waarvoor ze hebben gekozen.’

Mensenrechten

Jaarlijks reikt Nursing Ethics twee awards uit aan verpleegkundigen of verpleegkundige teams die zich hebben onderscheiden met hun inzet voor mensenrechten in gezondheid en verzorging. Zij ontvangen 15.000 Britse pond. Dit jaar was de ceremonie op 14 en 15 juli in Genua.

Rolmodellen

De andere winnaar is de Italiaanse verpleegkundige Ruggero Rizzini. Hij werd gelauwerd vanwege zijn ‘buitengewone bijdrage’ aan de ontwikkeling van gezondheids- en sociale zorg in Pavia (Noord-Italië) en Guatemala. Ann Gallagher, hoofdredacteur van Nursing Ethics, noemt de winnaars ‘rolmodellen voor verpleegkundigen en andere professionals in zorg en welzijn’.