Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welk digitype ben jij?

adriaansen
Hoe vaardig zijn verpleegkundigen om verschillende vormen van technologie toe te passen? Daar kom je snel achter met een test.
FOTO: Fotolia / Sergey Khamidulin

Tijdens de Covid-19-periode hebben verzorgenden en verpleegkundigen in de chronische zorg veel meer gebruikgemaakt van digitale technologie, zowel voor contacten onderling als met cliënten en hun familie. In korte tijd hebben de zorgverleners zich een aantal vaardigheden eigen moeten maken. Bij zorgorganisaties is het besef toegenomen dat dit weleens het begin van veel meer technologiegebruik zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld om meer persoonsgericht te kunnen werken en de zorgprofessionals en behandelaars beter te kunnen inzetten.

Verschillende benaderingen

Om digitale technologie goed te kunnen inzetten, zijn behalve vaardigheden ook kennis, houding, motivatie en zelfbeeld belangrijk. Verpleegkundigen zijn mogelijk nieuwsgierig naar alle technologie die op hun pad komt, maar het kan ook zijn dat ze twijfelen of die innovaties een goede ontwikkeling zijn. Bovengenoemde vijf aspecten zijn verwerkt in een zelftest, die leidt tot vier mogelijke ‘digitypen’: (1) de digistarter, (2) de aarzelende technologiegebruiker, (3) de digivaardige professional en (4) de digitale enthousiasteling. Die vereisen allemaal een andere benadering.

Team

Op de website van Vilans kun je de zelftest doen om te kijken welk type je bent. Niet alleen kan de individuele verpleegkundige de test voor zichzelf invullen, het is ook zinvol om dit met het hele team te doen. Teamleden kunnen de uitslagen met elkaar bespreken. Zo weten ze waar ze als team staan, hoe ze bij de toepassing van nieuwe vormen van technologie gebruik kunnen maken van elkaars sterke kanten en waar aanvullende scholing nodig is. De uitslagen van de test geven ook richting aan de wijze van implementatie van technologie.