Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kan slimme pleister tijdrovend werk overnemen?

Dieuwke de Boer
Het Catharina Ziekenhuis is een onderzoek gestart naar het gebruik van slimme pleisters op de verpleegafdeling. Het ziekenhuis wil weten of verpleegkundigen hiermee minder tijd kwijt zijn aan dagelijkse, handmatige metingen. Patiënten die tijdens hun verblijf in het ziekenhuis plotseling verslechteren, zouden door de slimme pleister mogelijk eerder worden opgemerkt.
Een patiënt krijgt de Healthdot opgeplakt in het Catharina Ziekenhuis. © Catharina Ziekenhuis

Alle patiënten die opgenomen worden op de afdeling chirurgische oncologie krijgen de komende maanden bij binnenkomst een pleister op hun borst geplakt. Die slimme pleister meet elke vijf minuten onder meer de hartslag en de ademhaling. Die data worden automatisch beveiligd en naar een datasysteem gestuurd. Een complicatie kan zo mogelijk eerder opgemerkt worden. Ook hoeven verpleegkundigen niet drie keer per dag die metingen zelf te doen bij de patiënt. Dat bespaart tijd, die verpleegkundigen kunnen inzetten voor andere zorgtaken.

Einde aan handmatige metingen?

De eerste drie maanden worden de data van de pleisters vergeleken met de data die verpleegkundigen driemaal daags handmatig ophalen bij patiënten. Als na drie maanden blijkt dat die data overeenkomen, stoppen verpleegkundigen met de handmatige metingen. Ook wordt tijdens het onderzoek gekeken hoe patiënten de slimme pleister ervaren.

Slimme pleister wordt al ingezet

Het Catharina Ziekenhuis zet de pleister overigens al in, als eerste ziekenhuis in Nederland. Patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan krijgen na de ingreep de slimme pleister opgeplakt. Zij hoeven hierdoor niet een nacht in het ziekenhuis te blijven. Om patiënten in de thuissituatie in de gaten te houden stuurt de slimme pleister elke vijf minuten data naar het ziekenhuis. Als uit die data blijkt dat zich complicaties voordoen, dan wordt de patiënt gebeld en – indien nodig – alsnog opgenomen in het ziekenhuis.

Ook onderzoek naar slimme camera’s

Het Catharina Ziekenhuis werkt ook samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan een camera die patiënten continu en automatisch monitort na een operatie. Deze slimme camera spot veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op mogelijke complicaties na een operatie. TvZ schreef hier eerder het artikel ‘Kunstmatige intelligentie helpt zorg op juiste plek te krijgen’ over.

Ga naar de site van het Catharina Ziekenhuis voor meer informatie over het onderzoek

Of bekijk de video die het ministerie van VWS maakte over het onderzoek op de verpleegafdeling