Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op naar hechte samenwerking in de wijk

gerben
De eerstelijnszorg moet toegankelijk blijven voor iedereen die het nodig heeft. Ook dient de eerste lijn bij te dragen aan gelijke kansen op goede gezondheid. Dat is de kern van de visie eerstelijnszorg 2030, die op 29 januari is vastgesteld.
FOTO: stock.adobe.com / Alexander Raths

Met de visie nemen de veldpartijen van de eerstelijnszorg, waaronder V&VN, samen de verantwoordelijkheid om de toegankelijkheid en continuïteit te waarborgen. Daartoe moet hechtere samenwerking tussen zorgverleners en -organisaties worden vergemakkelijkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk de (deels bestaande) samenwerking tussen wijkverpleging, huisarts, apotheek en gemeente te versterken, in de vorm van speciale kernteams in de wijk.

Ongewenste druk verminderen

Een belangrijk doel van de visie eerstelijnszorg 2030 is te voorkomen dat de zorg vastloopt en dat zorgverleners meer mogelijkheden krijgen om kwalitatief goede zorg te bieden. De visie beoogt onder meer de ongewenste druk op de eerstelijnszorg te verminderen.

Op de website van V&VN zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman daarover: ‘Het gaat om de juiste zorg op de juiste plek. Niet iedereen hoeft meteen naar de huisarts of het ziekenhuis. Op dat terrein is nog veel te winnen. Een goed voorbeeld is een verzorgende die bij een cliënt hoort dat het niet goed gaat met iemand verderop in de straat. Ze schakelt met de wijkverpleegkundige. Die constateert dat er lichamelijke klachten zijn opgetreden door financiële problemen. Vervolgens overlegt ze met hem, zijn netwerk en de gemeente om de juiste hulp in te schakelen.’

Capaciteit beter benutten

In de visie staat dat de capaciteit binnen de eerstelijnszorg beter moet worden benut en taken anders worden georganiseerd waar het nodig is. Er wordt gestreefd naar hechte samenwerking tussen professionals in wijken/dorpen, zodat proactief kan worden ingespeeld op gezondheidsproblemen en knelpunten in de wijk.

Oren en ogen

In de komende maanden wordt verder gesproken over de concrete invulling van deze samenwerking en wat hiervoor nodig is. Buurman: ‘Daar ligt een rol voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijk en de huisartsenpraktijk. Het is cruciaal dat zij een centrale positie innemen en meepraten. Zij zijn de oren en ogen in de wijk en weten wat er achter de voordeur speelt.’

Hier vind je de visie eerstelijnszorg 2030.