Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog niet overal een rookvrije omgeving

gerben
Bijna driekwart van de ziekenhuizen en revalidatiecentra die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, is volledig rookvrij. Het percentage is lager dan in 2023.
FOTO: stock.adobe.com / Julia Manga

Een rookvrije omgeving draagt bij aan sneller herstel en voorkomen van ziekte. Toch is het voor zorginstellingen een uitdaging deze situatie te bereiken of handhaven, blijkt uit een scan door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Net als in voorgaande jaren heeft de NVZ begin 2024 aan haar leden gevraagd hoever zij zijn met het rookvrij maken van de zorg. 72 procent van de respondenten liet weten geheel rookvrij te zijn, terwijl dit in 2023 nog 80 procent was. Rookvrij betekent dat er zowel binnen als buiten het gebouw nergens mag worden gerookt en er ook geen rookplekken zijn. De onderzoeksuitkomsten kunnen beïnvloed zijn door het aantal deelnemers: in 2024 deden 96 zorginstellingen mee, in 2023 91.

Handhaving lastig

Vooral instellingen waar patiënten langdurig verblijven, hebben moeite 100 procent rookvrij te worden. Uit de scan komt onder meer naar voren dat het lastig is een rookverbod op het ziekenhuisterrein te handhaven, want roken is bij wet niet verboden. Soms lijkt het dan effectiever één of twee afgeschermde rookabri’s of gedoogzones in te richten.

Hulp bij stoppen met roken

Het is niet alleen zaak dat ziekenhuizen en revalidatiecentra een rookvrije omgeving bieden. Belangrijk is ook ervoor te zorgen dat rokers ondersteuning krijgen om te stoppen. NVZ-leden maken hier werk van, blijkt uit de scan. Zo registreert 83 procent de rookstatus van de patiënten. Een meerderheid biedt begeleiding aan bij stoppen met roken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te verwijzen naar een rookstopcoach of rookstoppoli (42 procent), huisarts (30 procent) of op andere manieren (20 procent).