Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe versie van Beter Laten-lijst

Dieuwke de Boer
Te vaak en te warm douchen, vrijheidsbeperkende maatregelen gebruiken bij een delier en overbodige lagen onder cliënten met risico op decubitus. Het zijn een paar voorbeelden van verpleegkundige handelingen waarvan aangetoond is dat ze niet werken of zelfs schade veroorzaken. Al deze handelingen zijn gebundeld in een nieuwe versie van de Beter Laten-lijst, meldt V&VN.
Op de Beter Laten-lijst staan verpleegkundige handelingen die je beter niet kunt doen. © Halfpoint / stock.adobe.com

Verpleegkundige voeren dagelijks best veel handelingen uit waarvan het nut niet is aangetoond. Deze handelingen niet meer uitvoeren kan tijd, leed voor de patiënt en soms ook geld schelen. In 2017 namen onderzoekers van het Radboudumc 125 richtlijnen door, waarin ze 66 handelingen ontdekten je verpleegkundigen beter kunnen laten. Begin dit jaar deed het Radboudumc opnieuw onderzoek. Dit leverde een nieuwe Beter Laten-lijst op met naast 17 bestaande ook 50 nieuwe Beter Laten-handelingen.

Top 5 Beter Laten

Op de nieuwe Beter Laten-lijst staan in totaal 67 verpleegkundige handelingen. Het gaat onder andere over vrijheidsbeperkende maatregelen, geen blaasspoelen om urineweginfectie te voorkomen of niet te vaak wassen of douchen in verband met huidirritatie. Ook zijn er specifieke Beter Laten-lijsten gemaakt voor de ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg, verstandelijke gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging. Voor elke sector is in samenwerking met het werkveld een top 5 Beter Laten opgesteld.

Top 5 Beter Doen

In richtlijnen staan natuurlijk ook handelingen die bewezen effectief zijn en die verpleegkundigen dus beter wél kunnen doen. In totaal gaat het om 414 handelingen uit 72 richtlijnen, die verzameld zijn op de Beter Doen-lijst. Ook hier is voor elke sector een specifieke Beter Doen-lijst en een top 5 Beter Doen gemaakt.

Lees meer over dit thema op de website van de V&VN

Bekijk hier de volledige Beter Laten-lijst
Bekijk hier de volledige Beter Doen-lijst