Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn voor signalering en preventie van zorginfecties

gerben
Hoe signaleer en voorkom ik zorginfecties? Bij deze vragen kunnen verpleegkundigen zich sinds kort laten leiden door een nieuwe richtlijn.
FOTO: stock.adobe.com / vchalup

Dankzij de coronapandemie realiseren zorgverleners zich nóg meer dan voorheen dat hygiënisch werken levens kan redden. Het virus heeft ons extra doordrongen van het belang van infectiepreventie. De richtlijn Signalering en preventie van zorginfecties ondersteunt verpleegkundigen – en verzorgenden – op dit terrein. Het document is ontwikkeld door IQ Healthcare in samenwerking met V&VN en met subsidie van ZonMw.

Basismaatregelen

De richtlijn maakt duidelijk hoe (risico’s op) zorginfecties kunnen worden gesignaleerd. De lezer neemt ook kennis van basismaatregelen infectiepreventie: handhygiëne, persoonlijke hygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, veilig gebruik van naalden en scherpe voorwerpen, reiniging en desinfectie van cliëntomgeving en materialen. Verder wordt beschreven hoe de zorgverlener cliënten en hun naasten betrekt bij infectiepreventie.

Implementatie

De richtlijn is hier te vinden, evenals een samenvatting, een implementatiegids voor hygiënemaatregelen en een hygiënekaart.