Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer professionele zeggenschap verpleegkundigen’

gerben
Steun het actieplan om professionele zeggenschap van verpleegkundigen te verbeteren. Daartoe roept de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op in een brief aan de vaste Kamercomissie voor VWS.
Foto: Getty Images / iStock / FatCamera

Verpleegkundigen vormen de grootste beroepsgroep in de ziekenhuizen. Voor de ontwikkeling én het behoud van deze zorgverleners zijn professionele zeggenschap en positionering essentiële elementen. Daarom hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) eerder dit jaar een actieplan gepresenteerd voor verbetering van professionele zeggenschap.

Tweede Kamer

Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van VWS in de Tweede Kamer vanaf dinsdag 26 oktober heeft de NVZ ook aan de politiek gevraagd dit plan te steunen. De vaste Kamercomissie voor VWS ontving op 19 oktober een brief met deze oproep.

Eigenaarschap bevorderen

Het actieplan beoogt verbetering van de invloed en positie van verpleegkundigen. Het is zaak het eigenaarschap van verpleegkundigen te bevorderen, zodat zij vanuit hun professionaliteit verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten ook worden toegerust voor sterkere professionele zeggenschap in partnerschap met andere zorgprofessionals.