Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek | Redactioneel Anja Brunsveld-Reinders: Interprofessioneel

In de gezondheidszorg maakt de traditionele hiërarchie plaats voor interprofessioneel samenwerken. Maar samenwerken is niet vanzelfsprekend.  
Anja Brunsveld-Reinders

Veel verpleegkundigen en verzorgenden ervaren nog ongelijkheid. Toch neemt de hiërarchie van toen gelukkig af. Multidisciplinair samenwerken is steeds belangrijker geworden in de afgelopen decennia. Wel blijkt dat hierbij nog vaak langs elkaar gewerkt wordt, waardoor patiënten geen zorg op maat krijgen.

Interprofessioneel samenwerken gaat een stap verder dan multidisciplinair samenwerken. Het vraagt bewust van en met elkaar expertise te delen, zodat je elkaars expertise vergroot en de zorgmogelijkheden voor de individuele patiënt toenemen. Gelijkwaardigheid, waarbij perspectief, kennis en vaardigheden van iedere professional ertoe doen. Dit gaat bijdragen aan betere kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.

Verpleegkundigen en verzorgenden hebben een centrale rol in het interprofessioneel zorg verlenen. Zij kennen de patiënt en naasten goed en zijn de spil gedurende de 24-uurszorg in het contact met andere disciplines. Zij signaleren als eerste waar het niet soepel verloopt in communicatie, afspraken en verwachtingen in de patiëntenzorg.

Van verpleegkundigen en verzorgenden vergt dit dat ze gebruikmaken van hun zeggenschap in het anders inrichten van de multidisciplinaire samenwerking. Een voorbeeld: het anders inrichten van het multidisciplinair overleg, zoals in deze TvZ beschreven in de rubriek Student.

Een gespreksstructuur werd geïmplementeerd om interprofessionele patiëntenbesprekingen vorm te geven. Vergrootte dit interprofessionele vaardigheden van zorgverleners en patiënten? Ja, de professionals werden zich veel bewuster van waar ieders expertise en werkzaamheden lagen. Ze realiseerden zich ook hoe belangrijk de inbreng van de patiënt is.

Reden genoeg om dit verder te onderzoeken. Welk effect heeft interprofessionele samenwerking op de kwaliteit van patiëntenzorg? De uitkomsten gaan eraan bijdragen samenwerken te optimaliseren en antwoord te geven op vraagstukken en veranderingen in de gezondheidszorg. Een mooie taak voor verpleegkundig onderzoekers en verpleegkundigen om daarmee aan de slag te gaan.

Anja Brunsveld-Reinders