Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek | Redactioneel Anja Brunsveld-Reinders: Duurzaamheid

Een maatschappelijk onderwerp dat in de spotlights staat is duurzaamheid. Onlangs berekende het RIVM dat de gezondheidszorg verantwoordelijk is voor 7 procent van de CO2-uitstoot.  
Anja Brunsveld-Reinders

Het Milieuplatform Zorgsector is in 2018 gestart met de Green Deal Duurzame Zorg 2.0. Deze branchevereniging richt zich op een gezonde toekomst voor de zorgsector met als doelen: actievere inzet op gezondheidsbevordering, vergroten van kennis en bewustwording door duurzaamheid in curricula van zorgonderwijs, verlagen van CO2-uitstoot, verminderen van primair grondstoffenverbruik door in 2026 25 procent minder restafval te hebben en minder medicijnresten in het water.

Wat betekent dit voor de verpleegkundige zorg? Verpleegkundigen verrichten veel handelingen die gepaard gaan met veel afval en plastic materialen. Denk aan niet-steriele handschoenen, isolatiejassen, chirurgische maskers, plastic matrashoezen en plastic spuitjes met verpakking Ze zijn daarmee belastend voor mens en milieu.

Op de intensive care in Amsterdam UMC is recentelijk een onderzoek gestart naar een duurzame intensive care zorg. De verpleegkundig onderzoekers gaan de effectiviteit onderzoeken van verpleegkundige handelingen die uitgevoerd worden om luchtwegzorg uit te voeren. Hiermee willen zij richting geven aan hoe de zorg verduurzaamd kan worden voor patiënt, verpleegkundige en het milieu.

Er zijn zijn nog talloze andere verpleegkundige handelingen te noemen die verduurzaamd kunnen én moeten worden. Dit is een uitdaging voor de verpleegkundige beroepsgroep. Hiervoor zijn concrete afspraken nodig over wie dit gaat oppakken en uitvoeren. Behalve het uitvoeren van onderzoek is het van belang dat de resultaten gedeeld en ingebed worden in het onderwijs. Hoe kan de professional van morgen geleerd worden wat vandaag is onderzocht?

Tot slot: met ingang van dit nummer vind je in TvZ de rubriek Uitgelicht, waarin onderzoeksresultaten kunnen worden gedeeld. Dit is de opvolger van Kritisch Bekeken. Ga jij als verpleegkundig onderzoeker de resultaten van jouw recent gepubliceerde Engelstalige artikel beschrijven in deze nieuwe rubriek?

Anja Brunsveld-Reinders