Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Corien Harder | Expert

Al een aantal jaren schrijf ik op deze plek dat verzorgenden en verpleegkundigen luider, duidelijker en vaker hun stem moeten laten horen. Speak up!
Corien Harder, Adviseur wijkverpleging V&VN

Dat is een opdracht voor ons allemaal. Of je nu werkzaam bent in het primaire proces, het onderwijs of achter de schermen bij onderzoek of beleidsontwikkeling. Laat merken dat jij de expert bent als het gaat om onze beroepsuitoefening.

Wij zijn de grootste beroepsgroep in de zorg, met expertise en ervaring op het vlak van verpleging en verzorging voor iedereen: van voor de geboorte tot en met het levenseinde. Toch laten veel collega’s zich wegzetten als hulpje van de arts. Die weet het beter en heeft ervoor geleerd. Ik denk dan: wáárvoor geleerd? Ons vak?

Ik dacht het niet. Een verzorgende of verpleegkundige kan niet werken als geneeskundige. Dat snapt iedereen. Laten er nou mensen denken dat het omgekeerde wel kan. Maar verpleegkunde is geen geneeskunde. Het zijn verschillende beroepen. We hebben elkaar nodig en zijn complementair, maar de een is niet meer of minder van betekenis dan de ander.

Opkomen voor het eigen beroep, voor de kennis en kunde van de verpleegkunde, leren we niet tijdens de opleiding en meestal ook niet in de praktijk. Kritische studenten en jonge professionals conformeren zich verbazend snel aan de gangbare werkcultuur in een zorgsetting. Je kop boven het maaiveld uitsteken wordt niet gewaardeerd.

Zeker niet in de verpleegkunde. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Maar lef hebben en naar voren stappen is keihard nodig. Leiderschap tonen als je meent dat het anders kan en moet. Alleen dan ontstaat verandering. Vroeger al, maar anno 2023 nog steeds.

De samenleving kan namelijk niet zonder onze beroepsgroepen. Niet alleen patiënten hebben ons nodig, maar ook artsen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, beleidsmakers, lokale politici, Tweede Kamerleden en ministers. Dat weten ze donders goed. Toch vergeten ze ons regelmatig uit te nodigen aan de landelijke beleidstafels.

Nog te vaak wordt er óver ons in plaats van mét ons gesproken. Vind je dat het anders kan en moet? Kom in actie, laat je stem horen, stap de bestuurskamer in en spreek politici aan. Neem collega’s mee. Samen ben je meer. Begin klein, denk groot. Met een stap vooruit begint de beweging. Dat kunnen wij. We zijn met genoeg!

Corien Harder, Adviseur wijkverpleging V&VN