Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lintje voor Johan Lambregts

gerben
Verpleegkundige en verplegingswetenschapper Johan Lambregts is op vrijdag 26 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
FOTO: Guus Pauka

‘Het heeft de Koning behaagd om verpleegkundige en verplegingswetenschapper drs. Johan Lambregts vandaag te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.’ Die woorden sprak Renze Bergsma, de burgemeester van Coevorden, op 26 april tijdens een huisbezoek aan Lambregts in Meppen.

Johan Lambregts (Breda, 1955) staat bekend om zijn betrokkenheid bij patiënten en beroepsgenoten. Zo’n 48 jaar geleden werd hij verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg, vanaf 1980 is hij dat ook in de algemene gezondheidszorg. In 1985 had hij een groot aandeel in het opzetten van een polikliniek voor aidspatiënten in het toenmalige AMC. Zeven jaar later rondde Lambregts de universitaire studie gezondheidswetenschappen in Maastricht succesvol af; zijn afstudeerrichting was verplegingswetenschap.

Realistisch en waardig

Lambregts zet zich al jaren in voor een realistische en waardige plek van verpleegkunde in de zorgverlening. Hij steunt beroepsgenoten bij het verhogen van de kwaliteit van verpleging en verzorging. Dat doet hij sinds 1987 via Bureau Lambregts, een adviesbureau in de gezondheidszorg. Veel van zijn activiteiten zijn deels of geheel onbezoldigd en komen voort uit een intrinsieke motivatie en liefde voor het beroep.

Beter imago

Lambregts heeft zich hard gemaakt voor de zichtbaarheid van verpleegkundigen en verzorgenden en voor een beter imago en betere positionering van het beroep. Zo was hij projectleider van ambassadeursprojecten van de beroepsvereniging V&VN. Samen met de Stichting Publicaties voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (SPVV), de Stichting Lof der Verpleegkunst en het Historisch College FNI van V&VN heeft Lambregts de tentoonstelling Wat een beeld van een verpleegkundige ingericht in het Buitengasthuis in Meppen. Ook was hij in 1992 nauw betrokken bij de tentoonstelling Steekhoudend Vakwerk in het toenmalige Amsterdams Historisch Museum, die 90.000 bezoekers trok, en het European Nursing Congress 2022 in Amsterdam.

Canon

In opdracht van de stichting SPVV realiseerde hij met twee verpleegkundige historici de historische Canon Verpleegkunde. Die is later aangevuld met de geschiedenis van de verplegingswetenschap in Nederland en biedt een overzicht van leerstoelen, lectoraten en practoraten op het gebied van verpleging en verzorging.

Beroepsprofielen

Belangrijk inhoudelijk werk van nationale betekenis deed Lambregts, in opdracht van V&VN en bekostigd door het ministerie van VWS, bij het formuleren van beroepsprofielen. Die gelden als algemeen erkende basis voor opleidingsprofielen/curricula en functieprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden.