Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit van leven meten in de wijk

gerben
Kwaliteit van leven van cliënten in de wijkverpleging kan het best worden gemeten met de Mijnkwaliteitvanleven-vragenlijst. Dat is het oordeel van zowel wijkverpleegkundigen als cliënten, blijkt uit onderzoek van het Nivel.
FOTO: iStock / Getty Images / PIKSEL

Hoe kan de kwaliteit van leven worden verbeterd bij cliënten die wijkverpleging krijgen? Door allereerst te weten wat zij vinden van hun kwaliteit van leven. Het Nivel heeft de voor- en nadelen van vragenlijsten in kaart gebracht: in welke mate kunnen ze fungeren als vragenlijst ‘Kwaliteit van Leven voor cliënten in de wijkverpleging’?

Meest verpleeg-sensitief

Uit opeenvolgende onderzoeken kwam de Mijnkwaliteitvanleven-vragenlijst als de meest geschikte uit de bus. Deze blijkt voor zowel de wijkverpleegkundigen als de cliënten de meest verpleeg-sensitieve te zijn en kan goed worden ingezet om de kwaliteit van leven van de doelgroep te meten. De onderzoekers concluderen dat de invloed van wijkverpleging op de kwaliteit van leven van de doelgroep het best wordt opgepikt met deze vragenlijst.

Ze laten ook weten dat er voldoende draagvlak is voor het opnemen van vragen rond het ingeschatte effect van de inzet van (hulp)middelen of de waardering voor (hulp)middelen in een vragenlijst rond kwaliteit van leven.

Stuurgroep Kwaliteitskader Wijkverpleging

Het Nivel heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stuurgroep Kwaliteitskader Wijkverpleging, die is ontbonden in het najaar van 2023.

Hier vind je meer informatie en ook factsheets.