Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren: meepraten over toekomst in het ziekenhuis

gerben
De meeste jongeren willen graag hun mening geven over wat zij belangrijk vinden in het werk. Deze informatie, recentelijk opgedaan via een NVZ-enquête, kan ziekenhuizen helpen aantrekkelijk te zijn voor de jongere generaties.

Nu mede vanwege de vergrijzing de zorgvraag stijgt en steeds meer zorgverleners met pensioen gaan, is het cruciaal manieren te vinden om voldoende goed opgeleide professionals beschikbaar te houden. Het is belangrijker dan ooit dat de sector jonge krachten aan zich weet te binden. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft daarom begin dit jaar een peiling gehouden onder studenten (vanaf het derde leerjaar) van zorg- en niet-zorgopleidingen en onder mensen die maximaal vijf jaar werken in een ziekenhuis, revalidatie- of categorale instelling.

Uitdagend

Bijna 2700 deelnemers lieten via de online enquête weten hoe ze denken over het werken in deze sector. Wat maakt het werk uitdagend voor hen? Waar kunnen werkgevers beter op inspelen om aantrekkelijk te zijn voor Gen-Y (geboren tussen 1980 en 1995) en Gen-Z (geboren tussen 1996 en 2012)? Centraal stond de vraag op welke manier jongeren inbreng willen hebben in hun (toekomstige) werk.

Online meepraten

85 procent van de deelnemers bleek te willen meepraten over wat ze belangrijk vinden in hun (toekomstig) werk. Ze doen dit bij voorkeur online: via online enquêtes, een online platform of online bijeenkomst.

Invloed hebben

De deelnemers noemden drie belangrijke redenen om te willen meedenken. Eén: invloed hebben op het werk, zoals arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Twee: een interessante training of workshop kunnen volgen. En drie: meer kennis opdoen over het werken in de eigen organisatie.

Zorg inrichten

Een voorbeeld van een reactie: ‘De nieuwe generatie is de generatie die de komende tijd veel moet gaan opvangen. Door de vergrijzing, de toenemende zorgvraag (daardoor) en de hoge kosten moeten we anders met zorg omgaan. De jongeren van nu kunnen met de kennis van nu en van de toekomst bijdragen om de zorg op een nieuwe manier in te richten.’

De NVZ verwerkt de reacties en heeft aangekondigd met de uitkomsten aan de slag te gaan, zodat de stem van jongeren kan doorklinken.