Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intensieve voorbereiding patiënt op operatie loont

adriaansen
Het Radboudumc gaat patiënten vóór een operatie een intensief fitness- en leefstijlprogramma aanbieden. Dit kan de hersteltijd verkorten en complicaties voorkomen.
Foto: Viorika Prikhodko / Getty Images / iStock

Patiënten volgen thuis een trainingsprogramma. Dit bestaat uit driemaal per week kracht- en conditietraining. Op de andere dagen moeten ze 60 minuten lopen. Ook worden de patiënten door een diëtist geholpen met een individueel afgestemd eiwit-verrijkt dieet dat aanmaak en herstel van spieren stimuleert.

Fit4Surgery

Uit een programma gericht op patiënten met darmkanker (Fit4Surgery) is gebleken dat zij 50 procent minder complicaties hadden en hun opnameduur gemiddeld twee dagen korter was. Zorgverzekeraars zijn bereid de kosten van het voorbereidingsprogramma te vergoeden.

Patiënt motiveren

Verpleegkundigen die patiënten voorbereiden op operaties, kunnen een belangrijke rol spelen in de motivatie van patiënten om een dergelijk programma te volgen. Ondanks de intensiteit blijkt dat bijna alle patiënten het programma volhouden, ook omdat ze het gevoel hebben zo een actieve bijdrage aan hun herstel te kunnen leveren.

Bredere toepassing

Al in 2015 is verpleegkundig onderzoeker Roelof Ettema gepromoveerd op het PREDOCS-programma. Hierin bleek dat oudere patiënten die een openhartoperatie moesten ondergaan en een aantal risicofactoren hadden, zoals decubitus en delier, gebaat zijn bij een goede voorbereiding op de ziekenhuisopname. Ettema’s constatering dat steeds meer ouderen voor complexe operaties in aanmerking komen en een dergelijk voorbereidingsprogramma dus breder zou kunnen worden toegepast, wordt enkele jaren later bevestigd.