Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Iedereen ruim 500 euro bruto méér per jaar

gerben
Alle verpleegkundigen en verzorgenden van thuiszorgorganisatie Buurtzorg komen per 1 maart terecht in een hogere salarisschaal. Zij gaan gemiddeld ruim 500 euro bruto méér verdienen per jaar.
FOTO: Getty Images / iStock / Filograph

‘Ik wil laten zien dat de zorg een aantrekkelijk en mooi vak is, maar dat de waardering ook voldoende is.’ Jos de Blok sprak deze woorden op dinsdag 11 januari in de Volkskrant. Namens Buurtzorg, waarvan hij directeur is, voegt hij de daad bij het woord. Alle 10.000 verpleegkundigen en verzorgenden stijgen een salarisschaal. Dat kost de organisatie vijf tot zes miljoen euro.

Wanvertoning

De Blok motiveert de keuze als volgt: ‘Er is al lange tijd discussie over de waardering van verpleegkundigen en verzorgenden. In de Kamer zijn verschillende moties daarover weggestemd, met als dieptepunt de wanvertoning dat de regeringspartijen wegliepen bij de stemming. Maar ik vind dat het werk voor deze mensen de afgelopen jaren echt zwaarder is geworden, zeker als je de corona-omstandigheden bekijkt.’

Andere organisatie

Buurtzorg bekostigt de salarisverhogingen uit een andere organisatie van regionale bereikbaarheid van verpleegkundigen ’s nachts. Daarbij hoeft niet meer elk team zijn eigen bereikbaarheid te regelen, zodat er minder mensen nodig zijn. De Blok verwacht ook dat het ziekteverzuim – momenteel acht à negen procent – daalt tot drie procent. Dit moet worden gerealiseerd met een persoonlijk gezondheidsbudget voor iedere medewerker. De productiviteit zou dus moeten stijgen, mede dankzij een meer evenwichtige verdeling van het werk over de dag.

Oproep

De Blok vertelt dat de massale salarisverhoging géén zet is in de concurrentiestrijd met andere organisaties. Sterker, hij roept overige zorginstellingen op dezelfde keuze te maken. Zo kan de gezondheidszorg volgens hem uitgroeien tot een aantrekkelijkere partij op de arbeidsmarkt.