Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Genomineerden TvZ-publicatieprijs 2022 bekendgemaakt

gerben
Wie hebben in de afgelopen twee jaar het beste artikel voor ons vakblad geschreven? De drie nominaties voor de TvZ-publicatieprijs zijn bekend. Op woensdag 18 mei wordt duidelijk wie de winnaars zijn.
FOTO: Getty Images / iStock / SeanShot

Elke twee jaar wordt de TVZ-publicatieprijs uitgereikt aan de auteur(s) van een artikel over een relevante innovatie in de patiëntenzorg. De jury heeft drie publicaties uit 2020 of 2021 geselecteerd voor de nieuwste editie.

Verpleegkundig specialist ggz

De eerste mededingers zijn Ans Tordoir en Anneke van Vught. Zij verzorgden in 2020 het artikel Ervaringen met de VS-ggz in de huisartsenpraktijk. Tordoir en Van Vught concluderen dat volgens zowel patiënten als professionals de brugfunctie tussen huisartsenpraktijk en ggz-instelling een belangrijke meerwaarde is van de inzet van de VS-ggz. De VS-ggz is in staat meer complexe problematiek in de huisartsenpraktijk op te vangen en daarmee de huisarts te ontlasten.

Point of Care testing bij flebitis

Wolter Paans, Wim Dieperink, Han de Ruiter en Marie Louise Luttik maken eveneens kans op de TvZ-publicatieprijs 2022. Vorig jaar schreven zij een artikel over Point of Care testing bij flebitis. Point of Care testing is een methode om een laboratoriumtest uit te voeren naast het bed van de patiënt, bijvoorbeeld door verpleegkundigen. Op basis van een pilotstudie, aanvankelijk met thermografische camera’s en later met goedkope smartphoneapplicaties, zijn in het UMCG thermische metingen verricht bij 128 volwassen IC-patiënten. De thermische camera’s konden heel precies temperatuurverschillen meten, bijvoorbeeld bij de insteekopening van de infuusnaald. Bij een infectie kon al in een beginstadium, nog voordat de infectie zichtbaar was, een lokaal temperatuurverschil worden gemeten.

Zelfmetingen bij myasthenia gravis

De laatste genomineerden zijn Angela Langerak, Jolien van der Geugten en Philip Eftimov. Zij tekenden in 2021 voor een artikel over zelfmetingen bij patiënten met myasthenia gravis. De auteurs ontwikkelden een (fysieke) zelfmeting voor mensen met myasthenia gravis in de thuissituatie. Het doel was het zelfmanagement van patiënten te vergroten, waardoor zij meer zelfvertrouwen krijgen en beter kunnen inschatten wanneer ze contact met de behandelaar moeten opnemen. De zelfmeting is een waardevolle aanvulling op de poliklinische zorg in Amsterdam UMC.

Oorkonde en geldprijs

De winnaars van de TvZ-publicatieprijs ontvangen een oorkonde en een geldprijs van 1.000 euro. De nummers twee en drie worden beloond met een boek naar keuze van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. De TvZ-publicatieprijs is een initiatief van de Stichting Publicaties voor Verpleegkundigen en Verzorgenden ten behoeve van het tijdschrift TvZ Verpleegkunde in praktijk en wetenschap. De jury bestaat uit prof. dr. Berno van Meijel (voorzitter), prof. dr. Hester Vermeulen, Vanessa Schroer, dr. Carolien Sino en Jaap Kappert MSc.