Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Expositie voor realistischer beeld van verpleegkundig vak nu te zien

Hoe complex het verpleegkundige vak is dringt nog steeds niet voldoende door in de samenleving. Daarom kwam er de expositie ‘Wat een beeld van een verpleegkundige’, die vanaf november tot eind 2024 te zien is.
Foto Guus Pauka

De interactieve tentoonstelling is te zien in Het Buitengasthuis in het Drentse Meppen. De expositie Wat een beeld van een verpleegkundige! wordt georganiseerd door Stichting Lof der Verpleegkunst, V&VN Historisch College FNI, Het Buitengasthuis en Bureau Lambregts.

Historisch imago verpleegkundige

Bezoekers zien eerst beelden van de covidpandemie, die illustreren hoe verpleegkundigen gezien werden als helden en engelen. ‘We laten de bezoekers zien hoe het imago historisch bepaald is: de verpleegkundige als zorgende moeder, als reddende engel of als sexy zuster. Ook zien we de verpleegkundige in meisjesboeken en het beroep als roeping met een religieuze dimensie. Het verhaal is geïllustreerd met historische foto’s, insignes en uniformen’, schrijven de initiatiefnemers.

Beroepsidentiteit

Ruime aandacht is er voor de actuele beroepsidentiteit van zowel verpleegkundigen als bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten en verzorgenden IG. Hun cruciale rol in de patiëntenzorg wordt uitgelegd met beelden uit alle zorgsectoren: van ziekenhuizen, wijkverpleging en ouderenzorg tot geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdgezondheidszorg en arbozorg. ‘We maken kennis met een verpleegkundig stafbestuur, een leerhuis en verpleegkundigen in besturen, gemeenteraad en de Tweede Kamer. Nederland heeft een verpleegkundige wetenschaps- en onderwijsstructuur met vijftien hoogleraren, tientallen lectoren en honderden docenten. Ook dat wordt getoond.’

Carrièreperspectief

De expositie laat zien dat het verpleegkundig beroep voor iedereen carrièreperspectief biedt. Aan de hand van de beelden en bijbehorende uitleg kunnen bezoekers discussies voeren over het vak. Over verleden, heden en toekomst. Hoe gaat die toekomst eruitzien? Wat gaat er de komende vijf jaar in uw praktijk veranderen? En hoe kunnen we als beroepsgroep zelf onze bijdrage beter zichtbaar maken? Want de beste imagocampagne voeren verpleegkundigen en verzorgenden immers zelf door hun werk!’

Meer informatie

De expositie is alleen op afspraak te bezoeken, met een groep van maximaal 17 personen. Een kaartje kost €10 per persoon. Meer informatie staat op lofderverpleegkunst.nl/imago. TVZ is een van de gouden partners van Wat een beeld van een verpleegkundige.