Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundeboek van Florence Nightingale heeft nieuwe Nederlandse editie

Er is een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen van het beroemdste verpleegkundeboek. Florence Nightingale publiceerde begin januari 1860 Notes on Nursing: What It Is, and What It Is Not. Rob van der Peet heeft haar standaardwerk vertaald en hertaald.
Florence Nightingale, gefotografeerd door Henry Hering, waarschijnlijk rond 1860.

De versie van verplegingswetenschapper, filosoof en auteur Rob van der Peet is een vertaling van de tweede editie van het boek van Florence Nightingale. Deze editie, die in juli 1860 verscheen, had de toevoeging New Edition, Revised and Enlarged.

Library standard

‘Was de eerste editie (in Nightingale’s eigen woorden) “a cheap manual for the uneducated,” de tweede editie was bedoeld als “a library standard book for the educated”. In hedendaagse termen zouden we zeggen dat naast de paperback versie ook een hardcover versie op de markt kwam’, schrijft Van der Peet. ‘Deze ‘library standard’-editie was te herkennen aan een groter lettertype, een uitgebreide inhoudsopgave, een langere tekst met wetenschappelijke achtergronden en bronvermeldingen, een extra hoofdstuk, meer pagina’s (224 in plaats van 79) en een luxere uitvoering.’

Hertaling Nederlandse versie uit 1862

Zijn nieuwe versie van het boek van Nightingale is óók een hertaling van de Nederlandse versie die in 1862 verscheen. Deze werd opgesteld door Anne Dorothée Busken Huet-van der Tholl en droeg de titel Over Ziekenverpleging. Wat men, om de herstelling te bevorderen, te doen en te vermijden heeft. Het extra hoofdstuk zat echter niet in deze versie, wel in de editie die Van der Peet nu heeft gepubliceerd.

Wijzigingen Florence Nightingale

Van der Peet: ‘Op geleide van de kritische teksteditie van Victor Skretkowicz (Florence Nightingale’s Notes on Nursing (revised, with additions). Scutari Press, 1992.) zijn in dit boek ook alle wijzigingen opgenomen die Nightingale naderhand in haar tekst heeft aangebracht (in 1861, 1868 en 1875). Deze wijzigingen staan tussen scherpe haakjes, voorafgegaan door het jaartal (vet afgedrukt) waarin ze zijn aangebracht. Anders dan in de teksteditie van Skretkowicz zijn de voetnoten van Nightingale zelf niet in de tekst verwerkt maar aan het einde van het hoofdstuk afgedrukt (te herkennen aan de nummers met ronde haakjes).’

Negentiende-eeuwse benamingen ziekten en verpleegartikelen

In het boek zal de lezer veel typisch negentiende-eeuwse zaken tegenkomen, gaat Van der Peet verder. ‘Te denken valt aan de benamingen van ziekten en geneesmiddelen, aan verpleegartikelen, aan voedingsmiddelen, aan gebruiksvoorwerpen, maar ook aan medische, natuurwetenschappelijke en ook theologische opvattingen van Nightingale. Meer informatie hierover is te vinden in de ruim driehonderd annotaties die het boek telt. Omdat deze informatie op de pagina staat waar de lezer die mogelijk nodig heeft, is een afzonderlijke Nederlandstalige inleiding op het boek overbodig.’

Boek bestellen

Het boek (ISBN 9789403670874) telt 388 bladzijden en is alleen in hardcover verkrijgbaar, maar kost slechts € 19,99. Inclusief de verzendkosten komt de prijs onder de 25 euro uit. Het boek wordt uitgegeven op basis van printing-on-demand: het boek wordt dus pas gedrukt nadat het besteld is. Met het drukken en verzenden van een bestelling zijn circa zeven werkdagen gemoeid. Het boek is alleen te bestellen via mijnbestseller.nl/florencenightingale.

1 REACTIE

  1. Prachtig werkstuk van Rob van der Peet. Voor fijnproevers en zeker voor ( aspirant) beroepsgenoten een waardevol leesboek, cq naslagwerk. Florence Nightingale was ooit in Nederland minder bekend, maar mondiaal is zij zeer bekend. We vieren ieder jaar haar geboortedag ( 12 mei ) als internationale dag van de verpleging ( i.c. verzorgenden IG, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten ).