Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tien miljoen euro voor meer zeggenschap niet zélf een papieren tijger’

gerben
Zeggenschap voor zorgprofessionals krijgt een stevige impuls. Het demissionaire kabinet heeft hiervoor tien miljoen euro toegezegd.
Foto: Foto: Getty Images / iStock / sturti

Minder regeldruk in de gezondheidszorg realiseren, daardoor meer werkplezier bij professionals creëren én de kans verkleinen dat zij de sector verlaten. Demissionair minister Hugo de Jonge is tijdens zijn regeerperiode nauwelijks geslaagd in deze opzet.

Na een amendement van Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Aukje de Vries (VVD) heeft de VWS-bewindvoerder vorige maand een nieuwe strategie gekozen om de doelen te bereiken: meer zeggenschap voor zorgpersoneel. Een bedrag van tien miljoen euro moet dit proces volgend jaar versnellen.

Hoge werkdruk

Het amendement is ingegeven door de hoge werkdruk voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zij geven intensieve zorg aan coronapatiënten, bieden inhaalzorg en zien collega’s vertrekken. In het amendement staat: ‘Om goed te kunnen herstellen geven zorgprofessionals zelf aan dat zij een aantal dingen nodig hebben. Naast rust/vakantie en een betere werk-privébalans, zijn mogelijkheden voor opleiding, invloed en zeggenschap (over herstel en over de inhaalzorg) en verlaging van de werklast genoemd.’

Nuttig

Vilans juicht de toegezegde som toe. In opdracht van VWS en de sociale partners heeft de kennisorganisatie het programma (Ont)regel de Langdurige Zorg (ORDLZ) gelanceerd. Vertrouwen in zorgpersoneel en vergroten van zeggenschap kunnen de bureaucratie verlagen, zo laat Vilans weten bij monde van Henk Nies, directeur strategie en ontwikkeling. ‘Het beoordelen van het nut van elke regel door de zorgprofessionals is een goede suggestie. Daarmee stimuleer je dat (nieuwe) regels meer aansluiten op de behoefte van de zorgprofessional, die daardoor bijdragen aan hun werk en als nuttig worden ervaren.’

Uitgenodigd

Máár, waarschuwt Vilans, het stimuleren van meer zeggenschap moet niet zélf een papieren tijger worden. De procedures om de tien miljoen euro toe te kennen moeten eenvoudig zijn. En er is ook geen behoefte aan nieuwe adviesraden of vaste commissies in organisaties, met reglementen en voorschriften. Medewerkers kunnen zelf meer verantwoordelijkheid nemen om goed werk zonder onnodige regels te organiseren. Dat gaat het best als er een werkklimaat is waarin zij zich uitgenodigd voelen om van zich te laten horen. Managers zijn er om met medewerkers het werk makkelijker te maken.