Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taakherschikking heeft de toekomst

adriaansen
Taakherschikking leidt over het algemeen tot tevreden patiënten en soms ook tot minder ziekenhuisopnames. Lees er alles over in TvZ 6.

Het dossier in TvZ 6, te verschijnen op 22 december, is gewijd aan taakherschikking. Herverdeling van taken en verantwoordelijkheden is steeds vaker te zien. Niet alleen tussen arts en verpleegkundig specialist, maar ook tussen huisarts en praktijkondersteuner en tussen verpleegkundig specialist en verpleegkundige.

Minder in het ziekenhuis

Over het algemeen leidt taakherschikking tot tevredenheid van patiënten. In een aantal gevallen gaat het eveneens gepaard met een daling van het aantal ziekenhuisopnames, wanneer ook meer gespecialiseerde zorg in de eerste lijn kan worden gegeven door verpleegkundigen. We staan nog maar aan het begin van verdere taakherschikking en ontwikkeling van anderhalvelijnszorg, zeker omdat in de toekomst steeds minder behandelingen en zorg plaatsvinden in een ziekenhuisomgeving.

Familieparticipatie

In TvZ 6 kun je ook lezen over familieparticipatie bij corona. Hoe betrek je in het ziekenhuis als verpleegkundige de familie bij de coronapatiënt, terwijl beperkingen aan de voorheen zo gebruikelijke communicatie worden gesteld? Verpleegkundigen blijken zich vooral op lichamelijke klachten te concentreren.

Grote slag

Een aanbeveling is dat de communicatie gestructureerd en volgens een vast communicatieformat moet verlopen. Het is belangrijk familie (op afstand) in te schakelen bij angst en delier. Het aantal contacten via telefoon of beeldbellen met de familie is sowieso sterk toegenomen; daarin hebben zowel verpleegkundigen als familie zelf een grote slag gemaakt, die mogelijk voor een deel blijvend is.