Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie geeft subsidie voor meer zeggenschap: wat kun jij ermee?

Zeggenschap voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden moet een flinke impuls krijgen, vinden beroepsverenigingen en werkgeversorganisaties. Ze komen met een actieplan. Het ministerie van VWS stelt subsidie beschikbaar.
Foto Pixabay

Het doel van het Landelijk Actieplan Zeggenschap is dat zorgverleners in hun eigen organisatie zeggenschap een stap verder brengen. VWS belooft financiering voor initiatieven in ongeveer 150 zorgorganisaties. Subsidie aanvragen kan nu nog niet en hoeveel geld precies beschikbaar komt is ook nog niet bekend. Het subsidieportaal gaat volgens de website komende zomer open. Wel staat vast dat het subsidie wordt voor lokale initiatieven van 1 jaar (zomer 2022 – zomer 2023).

‘Start alvast actieteam’

Bereid je voor op de subsidieronde door alvast een actieteam Versterking zeggenschap en veerkracht te starten, adviseren de initiatiefnemers. Dit actieteam kan zich op deze wijze stapsgewijs voorbereiden:

 Stap 1 Breng de situatie in de organisatie in kaart op het gebied van zeggenschap en veerkracht. Met hulpvragen:

  • Is er kwantitatieve of kwalitatieve informatie over de tevredenheid van zorgprofessionals (liefst in relatie tot zeggenschap en veerkracht)?
  • Hoe is het verzuim van de zorgprofessionals?
  • Wat was de in- en uitstroom van zorgprofessionals het afgelopen jaar?

2 Breng de behoefte binnen de organisatie in kaart. Met hulpvragen:

  • Wat is er volgens zorgprofessionals binnen de organisatie nu nodig is om zeggenschap en veerkracht te versterken?
  • Wat is er nodig voor goed vakmanschap, goed werkgeverschap en goede zorg?
  • Wat is er nodig op individueel niveau? Wat is er nodig op teamniveau? Wat is er nodig op organisatieniveau?

3 Stel gewenste actie/voorstel multidisciplinair vast. Met hulpvragen:

  • Wat zijn mogelijke interventies om de beoogde verandering te realiseren?
  • Welke actie draagt het meeste bij aan het versterken van zeggenschap en/of veerkracht van zorgprofessionals?
  • Zijn de perspectieven van verschillende disciplines betrokken bij het vaststellen van het te subsidiëren voorstel?

Waarvoor subsidie aanvragen?

Op de website over het actieplan staan meerdere suggesties om zeggenschap en veerkracht in de praktijk te verbeteren. Zoals een vast telefoonnummer om peer– en professionele support laagdrempelig beschikbaar te stellen. Andere voorbeelden: een dagelijkse stand up om collega’s beter te betrekken bij beleid, en onderzoek naar het realiseren van een betere werkomgeving.

Randvoorwaarden

Om daadwerkelijk subsidie te kunnen krijgen moet de projectleider van het actieteam een verpleegkundige, verpleegkundig specialist of verzorgende zijn. Ook een lid van de HR-directie, een communicatiemedewerker en een vertegenwoordiger van de medische staf horen in dat team. Zij moeten kunnen overleggen met een bestuurslid.

Natuurlijk hoort de VAR betrokken te zijn, als er een VAR is. Andere randvoorwaarden staan op de website. Zie daarvoor het antwoord op de vraag ‘Welke elementen zijn nu al van belang in de voorbereiding?’

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht is een initiatief van beroepsverenigingen V&VN (verpleegkundigen en verzorgenden) en BPSW (sociaal werkers), en brancheorganisaties zorg (BoZ) NVZ, NFU, ActiZ, Nederlandse GGZ en VGN.