Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder afval door recyclen verpakkingsmateriaal

Dieuwke de Boer
Bij het St. Antonius ziekenhuis wordt het verpakkingsmateriaal van operatie-instrumenten sinds dit jaar niet meer als afval verbrand maar gerecycled. Dat levert 400 kilo minder afval per week op.
Het St. Antonius zamelt 'blue wrap' apart in zodat het kan worden gerecycled. © stock.adobe.com / Syda Productions

Operatiekamers zorgen waarschijnlijk voor het meeste afval in ziekenhuizen. Bovendien is ziekenhuisafval een van de snelst groeiende afvalstromen in de wereld. Veel ziekenhuizen nemen dan ook maatregelen om die hoeveelheid afval te verminderen en daarmee te zorgen voor minder belasting op het milieu. Zo ondertekenden partijen uit de zorgsector en verschillende ministeries eind vorig jaar al de Green Deal 3.0, waarin nieuwe afspraken over het verduurzamen van de zorg staan. Eén van de doelen: 50 procent minder grondstoffengebruik in 2030 ten opzichte van 2016.

‘Blue wrap’ hergebruiken

Operatie-instrumenten die bij een operatie worden gebruikt, zoals mesjes en tangen, zijn verpakt in ‘blue wrap’, een soort blauw plastic. Die verpakking zorgt ervoor dat de instrumenten steriel blijven tijdens het vervoer naar de operatiekamers. Na het uitpakken van de instrumenten op de operatiekamer wordt de blue wrap weggegooid. Waar de verpakkingen bij het St. Antonius voorheen altijd bij het brandbare bedrijfsafval belandde, worden ze sinds dit jaar ingezameld voor hergebruik.

Gerecycled tot nieuwe producten

De blue wrap wordt in speciale afvalzakken gedaan en naar GreenCycl gebracht, een bedrijf dat ziekenhuizen helpt om de zorg te verduurzamen. Zij versnijden de zakken en smelten ze tot granulaat. Dit vormt weer de basisgrondstof van nieuwe producten. Bij het St. Antonius zorgt deze maatregel voor 400 kilo minder afval per week.

Lees meer op de website van het St. Antonius

Meer lezen over duurzaamheid in de verpleegkunde? Houd TvZ Next dan in de gaten, want later dit jaar verschijnt een TvZ-dossier over De Duurzame Verpleegkundige.