Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Symposium innovatiekracht

adriaansen
Innovatiekracht vergroten bij verpleegkundigen, binnen het team, in de patiëntenzorg, het onderzoek en onderwijs. Hoe doe je dat? Bezoek op donderdag 24 november het jaarlijks verpleegkundig symposium van Amsterdam UMC.

Het symposium over innovatiekracht heeft twee gastsprekers. Maarten Stevens, ceo van 8D Games, wil gedrag sturen met games, waarbij de eindgebruiker wordt betrokken bij alle belangrijke stappen. Games worden een steeds belangrijker communicatiemiddel. In zijn bedrijf ontwikkelde Stevens bijvoorbeeld games om life skills over te brengen op kinderen en zo een gezond en gelukkig leven te bevorderen. Iedereen kan volgens hem innoveren: het is belangrijk een concreet doel te stellen en goed in de gaten te houden of je nog op koers ligt.

De andere spreker is Jeff Gaspersz, als hoogleraar innovatie en creativiteit verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Een goede voedingsbodem voor innovatie is naar zijn mening leiderschap, omdat mensen in het team daardoor de inspiratie voelen mee te doen bij nieuwe ideeën. Kansgericht denken is hierbij belangrijk, weten wat je focus is en waarnaar je op zoek bent, verbinding en inspiratie buiten je eigen vakgebied zoeken en perspectief, door je eigen waarden te onderzoeken.

Van abstract naar concreet

Er zijn negen workshops. Deelnemers kunnen aan twee daarvan meedoen. De titel van de eerste workshop is: innovatiekracht – waar te beginnen. De abstracte term ‘innovatiekracht’ wordt geconcretiseerd. De deelnemers kiezen een concrete gedraging uit en krijgen tips en handvatten om hun innovatiekracht te vergroten.

De tweede workshop gaat over design thinking. Dit is een ontwerpaanpak waarin je anders kijkt naar de uitdagingen van vandaag. De mens staat centraal. Je verbindt je met mensen, stelt je oordeel uit, denkt in mogelijkheden en leert van de uitprobeersels die je test op gebruikers. Een speelse aanpak om een situatie te transformeren in een gewenste situatie.

Bij de derde workshop draait het om bewust kiezen van de juiste inzet van zorgtechnologie als zorgprofessional. Deelnemers zijn onder meer met behulp van een 360-film (virtual reality) getuige van een huisbezoek bij een zelfstandig wonende oudere. Het gaat erom keuzes te maken die leiden tot verschillende uitkomsten bij de inzet van technologie.

Buiten de gebaande wegen

Opleiden en ontwikkelen 2.0 voor vaste medewerkers. Dat is het thema van de vierde workshop. De deelnemers worden zich ervan bewust dat er ook leermiddelen zijn buiten de gebaande wegen. Een andere workshop gaat over samen innoveren. Iedere deelnemers kiest een knelpunt uit de dagelijkse praktijk: bijvoorbeeld een (medisch) hulpmiddel of apparaat dat volgens hem of haar kan worden verbeterd. Samen met collega’s wordt gewerkt aan oplossingen of alternatieven. Tijdens de zesde workshop staat creatief denken centraal. Deelnemers maken kennis met Total BrainBox, een methode om buiten gebaande paden te denken en nieuwe innovatieve oplossingen te vinden. Ze krijgen tools die binnen het werk zijn te gebruiken om patroon-doorbrekend en innovatief te leren denken.

De zevende workshop gaat over zorginformatietechnologie voor en door verpleegkundigen. Deelnemers krijgen inzicht in de ontwikkelingen op dit vlak en leren wat die betekenen voor hun werk en de patiëntenzorg.

De achtste workshop staat in het teken van effectief innoveren. Hoe toon je aan of een innovatief idee werkelijk uitpakt zoals je het bedacht hebt? Hoe maak je meetbaar of de innovatie werkt? Hoe kom je tot een gedegen evaluatie? Tijdens een interactieve sessie krijgen deelnemers praktische handvatten met het 7-stappenmodel. Daarbij komen voorbeelden van innovaties uit de dagelijkse praktijk aan bod.

De negende workshop heft als titel: Studenten nemen de leiding. Na een korte inleiding en groepsindeling gaan de deelnemers zelf aan de slag.

Abonnees van TvZ wonen het symposium bij tegen een gereduceerd tarief: €110 in plaats van €125. Dit wordt gemeld en verrekend bij inschrijving. Aanmelden: https://amc.registraid.com/verpleeg2022/aanmelden. Meer informatie: https://verpleegkundigsymposium.amc-registration.nl/.