Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proefschriften | Een actueel proefschrift uitgelicht

gerben
Bespreking van het proefschrift van Corien Eeltink over Maligniteit en seksualiteit.
Foto; Stock.adobe

Wat is de vraagstelling van je proefschrift?

Seksuele veranderingen als gevolg van kanker en/of de behandeling worden nauwelijks besproken in de spreekkamer. Niet alleen patiënten zijn terughoudend om seksuele problemen te bespreken, maar ook zorgverleners. Het proefschrift heeft als doel meer kennis te verwerven over (1) seksuele (dis)functie waarmee patiënten met een hematologische maligniteit te maken kunnen krijgen tijdens en na de behandeling, (2) hoe zorgverleners seksualiteit bespreken in de klinische praktijk en (3) de informatiebehoefte van patiënten met een hematologische maligniteit.

Wat zijn je belangrijkste bevindingen?

In een systematisch literatuuronderzoek naar hoe vaak seksuele problemen voorkomen bij patiënten na een behandeling van hematologische maligniteit, voldeden 24 studies aan de zoekcriteria. Op basis van slechts drie kwalitatief goed uitgevoerde studies kon geconcludeerd worden dat seksuele problemen optreden bij 18-50 procent van de patiënten met acute leukemie, Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin-lymfoom.

Over het algemeen waren de bevindingen op verschillende manieren gemeten (veel variatie in methode en vragenlijsten), waardoor resultaten niet zijn te generaliseren. Bovendien was geen onderzoek gedaan naar seksuele dysfunctie onder patiënten en overlevenden met chronische leukemie, multipel myeloom en myelodysplastisch syndroom.

Het blijkt dat slechts een derde van de zorgverleners patiënten en hun partners informeert, wegens een gebrek aan kennis over de langdurige gevolgen van de behandeling op seksualiteit. Tot 18 maanden na de diagnose had de helft van de patiënten behoefte aan informatie over veranderingen in seksualiteit, aan ondersteuning bij seksuele problemen en aan adviezen over welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Voor zorgverleners is een passende training nodig over de impact van een hematologische maligniteit en de behandeling op mannelijke en vrouwelijke seksualiteit en hoe dit gevoelige onderwerp te bespreken, zowel voor, tijdens als na de behandeling.

Corien EeltinkSexuality in patients with hematological malignancies: From a patient, partner and health-care professional perspective Vrije Universiteit Amsterdam, juni 2022.