Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie | Tweede Witte Woede

Als het aan Peter Bakens ligt, komt er een eind aan de loyaliteit van verpleegkundigen en verzorgenden. Alleen op die manier kunnen volgens hem échte invloed van de beroepsgroepen en een substantiële verbetering van de primaire arbeidsvoorwaarden worden afgedwongen.
Foto: stock.adobe.com / Krakenimages.com

Wie heeft het niet gelezen: het vlammende opiniestuk van student Jorn Albers in de Volkskrant van begin december?

Wat een voorbeeld voor niet alleen zijn collega-studenten, maar vooral ook voor de gevestigde verpleegkundige en verzorgende ‘orde’. Op zo’n genuanceerde en tegelijkertijd gepassioneerde wijze blijk geven van je ongenoegen is niet voor velen weggelegd.

Het is maar goed dat V&VN met ingang van 2022 alle studenten verpleegkunde en verzorging een gratis lidmaatschap aanbiedt. Daarmee volgt ze het goede voorbeeld van zusterorganisatie KNMG, die met het gratis lidmaatschap voor studenten geneeskunde (verenigd in de Geneeskundestudent) al langer inziet dat de jeugd de toekomst heeft!

Zou dit het momentum zijn voor een Witte Woede 2.0? Onderstaand stukje van mijn hand heeft helaas de opiniepagina van de Volkskrant niet gehaald, maar mag wat mij betreft breed gedeeld worden.

Witte woede 2.0

Vannacht droomde ik van een tweede Witte Woede, en zag de volgende tekst voor mijn geestesoog verschijnen:

Manifest Verpleging en Verzorging In Opstand 2.0 (VVIO 2.0). Verpleegkundigen en verzorgenden trekken nu een streep. 23 jaar na de Witte Woede, uitmondend in het plan Werner, begrijpen we: beleidsmakers/politiek en werkgevers blijven rekenen op ons altruïsme en denken dat onze onvrede wel zal overwaaien.

We hebben het lang aangekeken. Veel te lang. Wij, verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland, kappen daar nu mee. U bekijkt het maar. Wij hebben lang gewacht, maar niets substantieels gekregen. Dit zijn onze eisen:

  1. Een substantiële verbetering van onze primaire arbeidsvoorwaarden: in geld, een woongarantie en opleidingsbudget.
  2. Echte invloed: elke raad van toezicht van een zorginstelling heeft minimaal één verpleegkundige/verzorgende in zijn midden op basis van een wettelijke regeling.

Op 8 maart 2022 melden wij ons massaal ziek. Geen enkele verpleegkundige/verzorgende is beschikbaar. Dit is het begin. Vanaf 8 maart (en wie weet, wel eerder), kunt u verdere en veel ingrijpendere acties verwachten.

Regering/politiek/burgers van Nederland, snappen jullie het? Er komt snel een einde aan onze loyaliteit. Aan u de keuze.

Dromen zijn bedrog?

Peter Bakens, docent verpleegkunde en lid van het Expert Netwerk Verpleegkunde.